Jaký byl veletrh Cannabizz Prague 2010

Včera večer skončil v Praze první ročník konopného veletrhu Cannabizz Prague 2010. Dostal jsem příležitost zúčastnit se veletrhu jako VIP host, které jsem s radostí využil. Můj přítel David, a zároveň majitel grow shopu "TAO Growshop" mě pozval, za což mu zde mockrát děkuji.

Karlínská průmyslová hala "Thámova", vyzařující ducha historie s mystickým nábojem, se přes víkend proměnila ve veletržní prostory. Evropské centrum konopného trhu se na víkend přesunulo do Prahy. Mezi tuzemskými vystavovateli výrazně dominovaly také zahraniční značky. Přirozeně největší zastoupení mělo Nizozemí kde má konopí dlouholetou tradici a jak mnozí vědí, velmi specifickou konopnou legislativu, která pomáhá k rozvoji konopné scény. Další zahraniční vystavovatelé, jako rakouské, německé, španělské či kanadské, byli vidět již méně, ale rozhodně měli také co nabídnout.


Stánek Tao Growshop - šéf a pomocníci


V nabídce konopného osiva jasně dominovaly holandské firmy, Sensi Seeds, která je na trhu již čtvrt století, Royal Queen Seeds nabízející hlavně feminizovaná semena a Nirvana. Nevím sice kolik se toho firmám podařilo prodat, ale všeobecně vysoká cena semen, ani o píď nižší než v běžných nabídkách, asi velký zisk nepřinesla. Spíše bych řekl, že podobným firmám šlo hlavně o zviditelnění na slibně se rozvíjejícím českém konopném trhu. Holanďané už vědí, že u nás hulí "každý, včetně prezidenta".

Stánek holandské semenné banky Sensi Seeds

Stánek konkurence z Royal Queen Seeds

Mateční rostlina u stánku firmy Nirvana
si našla své obdivovatele


Jinak byl o semena velký zájem a reklamní vzorky zdarma šly doslova na dračku. O reklamní zboží zdarma byl vůbec velký zájem. Český človíček měl zase žně a tak jste mohli vidět některé jedince jak obtěžkáni plnými igelitkami přebíhají od jednoho stánku k druhému a "bagrují" trička, samolepky, zapalovače, papírky, přívěšky a podobné cetky, aby vzápětí odtáhli svůj náklad domů a stihli se ještě vrátit pro druhou fůru.

Velmi zajímavé byly různé high tech přístroje určené k aplikaci, zpracování nebo průmyslovému pěstování konopí. Digitální vaporizéry s lcd displeji a čipy regulujícími teplotu, působí na mou generaci, která již před lety experimentovala s kouřením pomocí horkovzdušné pistole, jako z jiného světa. Osobně nejsem velkým příznivcem tohoto přístroje. Vím, že se jedná o zdravější způsob aplikace, ale inhalované výpary mi chuťově zkrátka nesedí a dávám přednost klasice. Komu odlišná chuť nevadí, lze vaporizér jen doporučit jako zdravější způsob konzumace různých bylin. Můj údiv sklidili i "šílené" stroje na zpracování úrody ve velkém kanadské firmy Trimpro, pro normálního smrtelníka nepotřebné, ale u velkých pěstitelů snad své uplatnění najdou.

Tahle "monstra" firmy Trimpro na zpracování úrody
mi zůstávají záhadou.


Dalším vystavovaným, zajímavým produktem se slibnou budoucností byla LED svítidla prezentovaná třeba značkou Mazar. Jejich relativně vysoká cena je vyvážena nízkou energetickou náročností při vysokém světelném výkonu, a bezkonkurenčně vysokou životností. Výbojku s příkonem 400W která je po půl roce K.O., prostě vyměníte za LED svítidlo s čtvrtinovým příkonem ovšem se srovnatelnou světelnou intenzitou a výdrží několik let. Při dnešních cenách elektřiny a časté výměně tradiční výbojky, si každý jednoduše spočítá, že návratnost relativně vysoké investice, do LED svítidla, je poměrně rychlá a do budoucna ještě rychlejší. Cena elektřiny se bude zvyšovat a LED svítidla zlevňovat.

Každá kytka potřebuje živiny, takže ani na veletrhu Cannabizz Prague 2010 nemohli chybět zástupci výrobců hnojiv a substrátů. Na tomto poli opět dominovaly holandské značky, např. Plagron, Hesi a Canna, které mají již v Čechách zastoupení. Firmy nabízejí velké množství hnojiv, boosterů, doplňků a substrátů. Výběr je opravdu veliký. V tomto oboru nejsem žádný znalec, takže ani nevím na co se některé druhy používají. Rovněž o hnojiva byl velký zájem, zvlášť o reklamní vzorky zdarma.

Pokud nebylo zákazníkovi něco jasné, poradenství fungovalo bezvadně a každý den se konalo několik přednášek zaměřených na produkty a vše okolo pěstování, hlavně konopí. Z malinko jiného soudku byly stánky novináře J.X. Doležala, který zde nabízel svou knihu "Marihuana užitečné rady", a České pirátské strany. S předsednictvem "pirátů" a jejich družkami jsme příjemně zapařili a pokecali nad zahřátým vaporizérem. Jsou to celkem příjemní lidé, milejší politiky by jeden těžko pohledal.

Skromný "koráb" českých "pirátů" se dvěma členy posádky


Zmínku si jistě také zaslouží pořadatelé a ředitel veletrhu Jiří Tomaško. Osobně jsem nenašel žádný nedostatek a pohlížel jsem na věc jako člen vystavujícího personálu, tedy jedinec s určitými privilegii oproti běžnému návštěvníkovi. Kvalitní sociální zázemí s čistými toaletami. Backstage s dýdžejem, masérem a občerstvením zdarma. Kultivovaná a slušná ochranka, která řešila problémy bez agresivity a nadutosti. Při problémech a nejasnostech se pořadatelé snažili maximálně vyjít vstříc a pomoci. Prakticky neustále byla k vidění úklidová četa romských žen, která se průběžně starala o pořádek a odváděla kvalitní práci.

Úroveň návštěvníků byla celkem slušná až na několik rozličných vidláků. Jeden z nich asi pětačtyřicetiletý típek, vyndaje nůžky ze svého batohu, jal se odstřihávat paličky z rostlin technického konopí, s prakticky nulovým obsahem účinných látek, umístěných pro okrasu u vchodu do haly. Nabral toho bezcenného materiálu slušnou otep a vzápětí nacpal do svého batohu, rozradostněn jak se doma vyhulí. Zklamání jež doma určitě zažil, si zaslouží.

Oblíbené místo VIP bar - stále temno, pití,
občerstvení a masáže! zdarma,
dýdžej a příjemné barmanky. Pohoda!


Kapitola sama pro sebe byla policie. Evidentně byla z veletrhu Cannabizz Prague 2010 na prášky. Na vlastní oči jsem viděl jakou pakárnu policajti udělali jedné mladé osádce automobilu. Dokonalé filcování, všechno z kufru ven, ukázat batohy, rozepnout kapsičky, kapsy a ukázat obsah atd.. Styl prohlídky jasně ukazoval o co policajtům jde. Hledali drogy, ale veletrh primárně o žádných drogách nebyl. Když o něco později policajti aplikovali podobný postup na postarší manželský pár, cítil jsem se trapně. Vyděšená, a stydíc se, dvojice slušných lidí nechápavě sledovala čmuchání policejních otrapů. Proboha snad je ve škole učí psychologii, aby víceméně rozpoznali potenciálního feťáka od člověka co zná drogy pouze z médií.

Policie "excelovala" i v dalších případech. Mám to z doslechu a neznám podrobnosti, ale při jedné ze sobotních přednášek, přednášející zapálil jointa a komusi podal. V tom okamžiku ho policajti zadrželi a nejspíš šoupli "do díry". Jak jsem v neděli dopoledne slyšel byl pořád na policii. Titulky z médií, jakože byl Karlín provoněný Marihuanou apod. přesně ukazují mizernou úroveň české novinařiny. Ano i já jsem občas cítil a viděl kouřit marihuanu, ale šlo o pár jedinců, pravděpodobně zahraničních vystavovatelů z Holandska. To co je u nich doma naprosto běžné a beztrestné, jinde porušuje zákon. Podobní "hříšníci" stejně kouřili někde stranou kam "normální" člověk neměl přístup.

Blube, šíša, bongo, vodník, vodárna všude kam se podíváš


Snad každou půlhodinu nabádal místní rozhlas, aby návštěvníci veletrhu Cannabizz nekouřili marihuanu na veletržní půdě a všude byli cedule s podobným upozorněním, a jak říkám, drtivá většina to dodržovala. Přístup policie však někdy vypadal jakoby si v Karlíně dalo dostaveníčko společenství evropských dealerů heroinu.

Pevně doufám, že proti-konopná lobby v tomhle státě, nezneužije nějakého banálního přestupku na veletrhu jako nástroje k zákazu, budoucích ročníků veletrhu Cannabizz a jiných akcí s konopnou tematikou, potažmo konopí jako takového. To by byla veliká škoda. Konopí si jistě zaslouží větší pozornost, minimálně kvůli prokazatelným léčivým účinkům a rozmanitému průmyslovému využití. Jenže tohle proti-konopná lobby nechce vidět. Jejím hlavním úhlem pohledu je konopí "zneužívané" jako droga ve formě marihuany, hašiše apod. a úmyslně mytizovaná představa o jejich uživatelích.

Veletrh Cannabizz Prague 2010 osobně považuji za povedenou a smysluplnou akci a přeji pořadatelům ještě mnoho budoucích ročníků a úspěch v nelehkém boji při propagaci, pro někoho tak kontroverzního konopí.


¡Sdílet!

4 komentářů:

Anonymní

No když jsem vloni byl v Holandsku na podobné (tady ale mini)výstavě :-) tak jsem zažil blázny, co bez přestání vaporizovali jako ďáblové od rána až do večera, kdy akce končila. U nás by to PČR asi rychle zatrhla. Osobně jsem si koupil na podnět té akce vaporizér taky :-) ale... není to ta chuť kterou bych očekával...ale je faktem, že použít se do toho dá i chutově méně kvalitní bylinky :-)

Unknown

jo jo, vaporizéry jsou poetická věc :-) mě právě vyhovuje že ta chuť je jemná a neškube to plíce :-D

jason smith

Hello viewers!
Thanks for reading my article.
I am sure that it is very informative for you. I would like to talk about temple ball hash. It is well known for its super sticky texture. Usually wrapped in cellophane or something, Get more information visit our website. Temple ball hash

milda81

To vypadá hodně zajímavě. :) Já jsem teda nikdy nebyl fanoušek marihuany, ale líbí se mi jak se teď tolik rozmohlo CBD. Musím říct, že jsem si to docela oblíbil. Pomohlo mi to se spoustou problémů. Docela teď uvažuji nad tím, že bych si koupil i nějaký vaporizér. Slyšel jsem, že hodně dobrý je například Pax 3.

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger