Nová nastavení optimalizace vyhledávání blogu

Možnosti nastavení blogu na platformě blogger.com se opět o něco rozšířili a mohou pomoci lépe a přesněji optimalizovat obsah blogu, jednotlivé články a obrázky, pro vyhledávače. Souhrnně řečeno, jedná se o nastavení SEO. Nová nastavení umožňují vložit meta značku popisu blogu i jednotlivých článků, konfigurovat přístup vyhledávacích robotů, aniž by bylo potřeba něco editovat v kódu šablony, a další novinky.
První novinkou je položka v menu nastavení "Nastavení vyhledávání".

obrázek menu

Kliknutím zobrazíte všechny možnosti. Tou první je nastavení značky metadat blogu. Kliknutím na přepínací tlačítko " , povolíte vložení vlastního popisu blogu pro vyhledávání a do textového bloku vložíte text. Stručně popíšeme (máme na to jen 150 znaků) o čem náš blog vlastně je a změny uložíme.
Povolením popisu pro vyhledávání nám také přibude možnost vložit popis každého příspěvku.
Otevřeme příspěvek do kterého chceme meta značku vložit. V pravém menu "Nastavení příspěvků" klikneme na "Vyhledávat v popisu" a do textového pole vyplníme popis příspěvku.

obrázek menu nastavení

Další položkou v novém nastavení jsou "Chyby a přesměrování". Poskytuje možnost vložení vlastní zprávy při chybě "Stránka nebyla nalezena" (Error 404). Také lze ručně nastavit přesměrování odkazu.

obrázek vlastní zprávy

Poslední položkou v nastavení je "Prohledávače a indexování". Zde máme možnost vložit upravený vlastní soubor robots.txt, který nahradí ten původní. Pokud povolíte vkládání vlastních meta značek pro roboty, např. noindex, nofollow, noarchive atd., lze je označením vložit do záhlaví:
  • Domovské stránky
  • Stránky archivace a vyhledávání
  • Výchozí pro příspěvky a stránky
Pokud se chcete pustit do úprav položky "Prohledávače a indexování", buďte opatrní. Úplný začátečník, by měl rozhodně o používání meta značek a editaci souboru robots.txt něco přečíst, než se pustí do nastavování. Nesprávným nastavením, může dojít k ignorování celého blogu vyhledávacími roboty, nebo části obsahu. Upozorňuje na to i zobrazené varování.
Nové možnosti ohledně editace odkazů a obrázků se nastavují v samotném příspěvku.Úprava odkazu v příspěvku obsahuje navíc možnost vložit atribut "nofollow".

obrázek nastavení odkazu

Vložíme-li do příspěvku obrázek, v liště jeho nastavení nalezneme nový odkaz "Properties".


V okně můžeme vyplnit titulek obrázku a alternativní text (alt.)

nastavení obrázku
To je všechno. Hodně zdaru.

¡Sdílet!

3 komentářů:

Sochise

Dobrý článek. Pro začátečníky velmi zajímavé informace.
http://sochise.blogspot.com/

Marta

Super díky za článek.

Radim

Zdravím má tohle seo společného s tímhle jakoby seo marketingem něco v tom smyslu lepšího a rychlejšího vyhledávání ve vyhledávačích třeba i na googlu? Díky za objasnění :)

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger