Qwimby a Miser, snobské setkání po letech.

Na to setkání po tolika letech se Qwimby docela těšil. Dokonce se mu kvůli tomu podařilo skloubit jeho náročný pracovní rozvrh natolik příznivě, že měl najednou, místo jednodenního volna, volný celý víkend. Bylo jasné, že i na Qwimbyho doléhala ekonomická krize, a v rámci hesel, "zvyšování produktivity a snižování nákladů", studoval manažérské příručky, aby lépe zorganizoval svou specifickou pracovní dobu.

Qwimby, podobně jako lékař, nemohl nechat své zákazníky čekat. Pokud si klient objednal "expresní čistku", musel Qwimby využít první vhodné příležitosti a udělat zákazníka neprodleně. Mezi lékaři a Qwimbym fungoval celkem úchylný druh symbiózy. Felčaři ho zásobovali tabletami a on je, mrtvolami. Alespoň Qwimby to tak viděl.

Cestou na letiště přemýšlel jak se Miser asi za ta léta změnil. Na vejšce spolu na koleji sdíleli stejný pokoj a po nějakém čase se spřátelili. Qwimby se pousmál. Dosud mu nebylo úplně jasný, proč se s ním vlastně přátelil. Miser byl "kráčející pijavice," jak mu s oblibou ostatní na fakultě říkali. Qwi s ním podobné problémy neměl. Vycházeli si vstříc a navzájem respektovali vlastní zmrdství.


Z myšlenek ho vytrhl protivný hlas. Hej, kam se hrneš, ty sloní manekýne?! Obořil se na Qwimbyho sotva dvacetiletý zelenáč, když do něho nechtíc vrazil. Pospíchám za zábavou, k mraveništi, zadupávat mravence do země, odpověděl Qwi, a dřív než mohlo dojít na nějakou reakci, vytáhl z kapsy ruličku bankovek, jednu z nich mladíkovi podal a odešel. Koutkem oka na chvíli zahlédl naparujícího se zelenáče před obdivnými pohledy jeho roštěnky.

Qwi pocítil dobrou náladu, neupoutal na sebe pozornost a stálo ho to jen dvě stovky. Navíc mu bylo jasné, že tu "nevymáchanou hubu" v dohledné době někdo převálcuje. Bejt na mým místě to vymaštěný pako Blaster, nacpal by ho té jeho roštěnce doprdele. V tu chvíli se už viditelně usmíval.

Po příletu se Qwimby setkal s Miserem v jednom nablýskaném hotelu v nóbl čtvrti na předměstí. Objednali si. Qwimby mangový salát, Miser něco na lanýžích a šafránu, kaviár a ústřice. Dáš si také kávu Kopi Luwak, zeptal se snobácký Miser. Ne děkuji, dám přednost čaji, nejlépe zelenému Lung Keng. A prosil bych ten z klášterních keřů, pokud možno. V nejhorším se však spokojím s tou vědeckou náhražkou, pokud máte zboží z keře číslo 88, kontroval Qwi. Podobná divadýlka se mu zajídala.

Během jídla započali rozhovor. Často to byl spíš Miserův monolog popisující dokonalost, jeho, manželky, dětí, vily a firmy. Konečně prý našel smysl života. Být přínosem pro společnost ho naplňuje příjemným pocitem. Jenom ta spousta neschopných a nepřizpůsobivých flákačů u nás a některé zaostalé země, plné agresivních vidláků, co po nás střílejí, když jim tam v potu krve pomáháme.

Jak jim pomáháš ty Misere, mimo to, že živíš kšeft s cibetkovým trusem? Miser přehlédnuv narážku, vysvětloval, že dodává zbraňové systémy do "horkých" oblastí, ovšem pouze správné straně. Za ta léta zkušenností, prý dokáže určit tu správnou. Podle jakých kritérií se Miser rozhoduje se radši Qwimby neptal, Miserova přednáška mu začínala lézt na nervy.

Než se Qwi dostal ke slovu, dozvěděl se, že má založit rodinu, usadit se, a pečovat o manželku s dětmi a fungující byznys, čímž učiní šťastným sebe i je. Déle ubezpečoval, že to taky jednou Qwimby pochopí, jen je třeba do toho praštit.

V čem podnikáš ty, zeptal se konečně Miser. Nevypadá, že bys živořil, dodal s ironickým podtónem. Nabízím klientům totální řešení, vážných nebo vleklých problémů s jejich konkurencí, odpověděl Qwimby a posunkem ruky naznačil výstřel z pistole.

Miser chvilku pomrkávaje přemýšlel a pak začal Qwimbymu kázat, že by se měl živit poctivě, tak jako on, a ne za peníze zabíjet lidi.

Qwimby nebyl nějaký filozof, ale stejně se mu zdálo, že Miser mele páté přes deváté. Když začal Qwimbymu přísahat, že člověk jako on, nikdy podobně řešit problémy nebude, a jeho zbraně pomáhají ze světa sprovodit podobné kreatury jako je on. Zabíjet za peníze je odporné.

Odpornější je zabíjet pro peníze. Tvé zbraně prosazují něčí mocenské a ekonomické zájmy, kdy je výsledkem kupa mrtvol. Přehrab se v ní a najdeš i děti a hlavně omyly co je jen potkala zbloudilá včela adresovaná někomu jinému. To se mi nikdy nemůže stát. Jedna kulka, jedno tělo, jedna výplata. Tomu říkám transparentnost. Vy a tobě podobný jste jen soudci, rozhodující podle toho, kterou nohou ráno vstávali, a mlžíte podle pohybu burzovního indexu.

Qwimby se pousmál. Kdyby sis to přeci jen někdy rozmyslel, řekl a hodil před udiveného Misera svou vizitku. Když vycházel z hotelových dveří, obdaroval zdravícího poskoka stoeurovkou a na Miserovi výlevy si ani nevzpomněl.

Když ho asi za půl roku kontaktoval Miser, že potřebuje, rychle, ale hlavně diskrétně vyřešit problém, nebyl znát na Qwimbyho tváři ani náznak překvapení. Profíci jako Qwimby si totiž nemůžou "překvapení" dovolit.

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger