Storch Heinar - satira pravicového extremismu

Německá firma MediaTex vlastnící značku Thor Steinar je v NSR oblíbena a díky poměrně častým soudním sporům i všeobecně známa širokou veřejností jako oblíbené oblečení pravicových extremistů. Odpůrci značky často využívají internet k demonstraci svých názorů. Nejinak tomu je i v Německu.

Jeden ze zajímavých a poměrně populárních projektů je i "Konečná stanice Vpravo" -internetový portál proti pravicovému extremismu (Endstation Rechts, einem Internet-Portal gegen Rechtsextremismus). Jeden z duchovních otců projektu Mathias Brodkorb vymyslel se svými kolegy logo a název Storch Heinar (čáp Heinar) jako satirickou protiváhu Thor Steinar.
Storch Heinar byl od nepaměti vyhublý a sklíčený týpek. Ostatní čápy trápí jeho úzký hrudník a cizorodé chomáče černého peří v jeho opeření, které se stále marně snaží jeho matka přepudrovat. Aby toho nebylo málo, trpí Heinar zažívacími problémy a nadýmáním z důvodu nesnášenlivosti žabího masa popisuje Brodkorb a dodává, že jedinou skutečnou nacistickou módní značkou je Storch Heinar.

Čapí logo se tvarově podobá novému logu Thor Steinar, ovšem vyobrazení ptáka snášejícího vejce s křivými nohami, křídly zdviženými vzhůru s nezbytným hitlerovským knírkem a patkou ho vtipně zesměšňuje. Vejce mezi nohama čápa naráží na domněnku, že A.Hitler měl pouze jedno varle.

logo
Čáp Heinar

Web "Konečná stanice Vpravo" se na toto téma vyjadřuje po svém. Můžeme sledovat jak Heinar a jeho "Division Storch Heinar" vyrazí z nádražní putyky na výpravu hledající svaté vejce. Příběh vyvolal na několik týdnů vášnivé diskuze jestli měl Hitler skutečně pouze jednu kouli. Proč měl jen jednu kouli? A co to má co do činění s 2.světovou válkou? To jsou "metafyzické základní otázky" a vaječný koňak bude hrát velkou roli při jejich objasňování, dodává Brodkorb.

Britský list "Sun" prohlásil, že vojenský lékař Johan Jambor, který v průběhu 1.světové války o Hitlera pečoval, svěřil své tajemství knězi Franciszku Pewlarovi. Po smrti Jambora trvalo 23 let než byl objeven dokument popisující, že Hitler byl v roce 1916 během bitvy zraněn a prodělal částečnou kastraci při níž přišel o jedno varle.

Vůdce měl jen jedno vejce

Mathias Brodkopf (SPD) je poslancem Parlamentu Meklenbursko-Přední Pomořansko. Každodenní zkušenosti s nacionalisty z NPD, pozorování skoro tříleté diskuze o Thor Steinar se zákazy obchodů, nošení na stadionech, školách a parlamentech se mu v dlouhodobém horizontu zdály neuspokojivé, vždy politicky korektní a objektivní a bez účinku poučit pravicové extremisty. Nyní by si rád svého protivníka pořádně "podal" aniž by ho v žádném případě dostal do pozice oběti.

Dalším slibným počinem neo-nacistické satiry je "Fronta německých jablek" (Front Deutscher Äpfel), která se od roku 2004 pravidelně zůčastňuje akcí pravicových extrémistů. "Německá Jablka" pochodují v černých uniformách s červenou páskou a černým jablkem uprostřed, v těsném závěsu za nácky provolávají hesla, udržme čistotu německého ovoce, pryč s exotickým ovocem apod..

FDA logo
Znak "Fronta německých jablek" (Front Deutscher Äpfel)

Počet odpůrců značky Thor Steinar a pravicového extremismu roste a s nimi povědomí o potenciálním nebezpečí. Firma se doposud ke spojování s pravicovým extremismem nevyjádřila ani se neohradila a také k satirickým útokům či "zneužívání loga" zaujímá prozatím pozici mrtvého brouka.

Zdroj: Spiegel.de, Endstation-Rechts.de, Apfelfront.de

Související články: Tušení souvislostí o "Thor Steinar"

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger