Tušení souvislostí o "Thor Steinar"

logoThor Steinar je registrovaná značka především outdoorového oblečení německé firmy MediaTex GmbH. Známku Thor Steinar zaregistroval v říjnu 2002 Axel Kopelke z města Königs Wusterhausen. Společnost vyrábí pánské, dámské i dětské oblečení. Původní logo sestávalo z kombinace run "tiwaz" a "sowilo" a budilo kontroverzní reakce;  jistá podobnost s nacistickými symboly je viditelná. Společnost jej později změnila, současné logo tvoří runa "gebo" a dvě tečky.



logoZnačka „Thor Steinar“ může být ovlivněna historií a mytologií. Thor je dodnes považován za významného boha nordicko-germánské mytologie a jeho zbraň „Thorovo kladivo“, symbolizuje sílu, výkonnost a obranu. Na obrázku s původním firemním logem.

Ve střední Evropě byl Thor nazýván „Donar“. Byl považován za vládce hromu a bouře, ochránce a pomocník zemědělců. Je též popisován jako ochránce lidí s obrovskou silou svého kladiva a mocným hněvem.

„Steinar“ mohlo být inspirováno jménem Felix Steiner (1896-1966), Generál Waffen-SS a SS-Obergruppenführer se jako velitel SS podílel na obsazení Československa (1938), o rok později na válečném tažení proti Polsku a další rok na to proti Francii. Ve stejném roce byl jmenován velitelem 5. SS-tankové divize, s níž se v roce 1941 účastnil útoku na Sovětský svaz a tato divize zavraždila v Haliči 600 židovských věřících. V roce 1945 upadl Steiner do amerického zajetí, kde své válečné zločiny ospravedlňoval bojem proti komunismu.

Rudolf Steiner (1861-1925), esoterik a psycholog, zakladatel antroposofické společnosti. Tvrdil, že bílá rasa chápe život rozumově s vyvinutým "Já", černá rasa chápe instinktivně a pudově, žlutá rasa chápe citem. Například černoši mají natolik nevyvinuté ego, že je přirovnává k rostlinám, které byly příliš vystaveny účinkům slunečního záření a pod kůží jim vzrostl obsah uhlíkatých sloučenin natolik, že zčernala. Jeho rasistické myšlenky jsou dodnes hlavně v Německu známé a vedly tamní spravedlnost k zákazu jeho dvou knih.


logoPůvodní logo „Thor Steinar“ se skládá z dvojsmyslných symbolů a značek. Prostřednictvím run a bájí zprostředkovává domnělý pocit nordicko-germánské identity. Hesla jako "Viking Division", "Nordland", "Nordmark" nebo "Marinebrigade".
Staré logo, které bylo v roce 2004 soudně zakázáno, kvůli podobnosti s nacistickými symboly, se od nového loga liší právě použitými znaky.

runaRuna Tiwaz (také "Tyr") je označení pro boj, akci a světový řád. Absolventi SA-Reichsführerschulen (škola pro velitele) ji nosili na svých uniformách. Podobné označení měla i 32.SS-divize svobodných granátníků "30.leden".

logoRuna Sowilo (také "Sig") byla ve zdvojené verzi používána pro znak SS. Jednoduchou formou se označoval Deutschen Jungvolk (Německá mládež). Původně se jí říkalo sluneční runa a byla symbolem štěstí. Tento výklad u nacistů neobstál a od té doby jí nazývají runa vítězství. V Německu je každá její forma zakázána zákonem.

logoNové logo je složené z runy Gebo, která symbolizuje dar, pohostinnost a manželství, a dvěma body. To vše je umístěno uvnitř štítu. Pokud je štít vsazen do modifikované norské vlajky je podobnost s vlajkou nacistické Třetí říše poměrně zřejmá.

logo
 Oděvy staví na funkčnosti a pohodlnosti, orientované na Streetstyle, sport a klasiku. Široké mikiny s volnou kapucí a podšívkou nebo kalhoty vojenského stylu s množstvím postranních kapes, bundy a šortky. Modely klasického stylu jsou oblíbené u subkultur typu Hooligans. Nejčastěji používané materiály jsou bavlna, Polyester a Nylon. Použití běžných materiálů a výroba v Turecku či Číně je předpoklad levné výroby a významných výdělků.

Podle německého antifašistického listu AIB měla firma Media-Tex GmbH v prosinci 2003 na kontě zhruba 45.000 euro. Za 12 dní činil obrat přes 95.000 euro. Poměrně vysoké ceny značky "Thor Steinar" nesouvisí s výrobními náklady, protože firma dováží materiál z Turecka nebo Číny.
logo
V únoru 2004 firma objednala kalhoty za skoro 36.000 eur, přičemž cena za kus vycházela na 12 euro. Za 56.000 euro objednala trička, cena za kus vyšla mezi 5-6 eury. V roce 2005 byl již oficiální roční obrat firmy dva miliony euro.

Staré firemní logo. Dvojitá runa "sig", kde je snadno patrná podobnost se znakem jednotek SS.

Osoby v pozadí Thor Steinar
9.října 2002 nechal Axel Kopelke z Königs Wuserhausen (Brandenburg)zaregistrovat značku "Thor Steinar" a příslušné logo složené z run si nechává mezinárodně patentovat. V dubnu 2003 zahájí firma MediaTex se základním kapitálem 25.000 euro distribuci značky. Vedoucí firmy jsou Axel Kopelke a Uwe Meusel. Axel byl už v té době podezřelý ze styku s pravicovými extrémisty. Již v roce 2000 byl viděn na oslavě nacionální strany NPD a stýkal se s neonacistickým veteránem Frank Rennicke. Udržoval také kontakty s dřívějším neonacistickým kádrem a členem Geheimdienst-V-Mann Carsten Szczepanski.
Své obchodní a pravicově extrémní zkušenosti zahájil Axel v prodejně "Explosiv" v Königs Wusterhausen. Místo bylo známé setkáváním mladých pravicových extrémistů v regionu. Zde získal Axel první zkušenosti s obchodem a především s pravicovým extrémismem.

Pokračování příště...

Zdroj: Spiegel.de, brožura "Investigate Thor Steinar, Thor Steinar katalogs, Wikipedia, Stern.de

Související články: Storch Heinar - satira pravicového extremismu

¡Sdílet!

28 komentářů:

rauros

docela vostrý:-o

Anonymous

Přečti si něco od Rudolfa Steinera(nebo o něm) a pak budeš zřejmě souhlasit s tím,že je dobré se na těchto stránkách o něm zmínít,ale né v souvislosti s touto značkou hadrů.Továrnik

Sukničkář

Je to hnus tahle značka, ovšem nejhorší na tom je, že opravdu vyrábí líbivé oblečení, takže si je pak kupují i "normální" lidí, kteří nic netuší a cpou tak prachy náckům. A začínají se objevovat i další nazi značky jako Eighty Eight...Je mi z toho na blití.

eukubus

Párkrát jsem už tuto značku viděl. Jednou na občanovi romské národnosti a pak na středoevropanovi, který měl k mikině Thor Steinar jeansy z Kenvelo. :-D Lidi, když už to vyznáváte, tak také musíte vědět co vyznáváte.

pitlDC

a já myslím. že je to tak úplně normální, vždyt jediný o co jde všem těmto chudinkám, je dosáhnout nějakého úspěchu, třeba být v tv, pochodovat s kamarády městem, seřezat podnapilého punkáče, který se beztak není schopen bránit a opájet se podobnými úspěchy. Zkrátka bývalí majitelé TS jako jedni z mála nějaký ten úspěch zažili, zpeněžili a ted se stanou normálními. Proto je třeba být na ty ostatní chudáčky hodní a přát jim alespon nepatrné úspěchy a oni třeba zjistí, že být obtloustlým tupounem narvaným v polotrempských hadrech a kanadách je už dávno ÚPLNĚ MIMO

Anonymous

ste zkurvenci

pitlDC

To anonym:a ty s největší pravděpodobností jedna z těch neůspěšných plešatých chudinek je mi tě líto

djezop

To anonim: Jestli někoho nazveš zkurvencem tak se rozepiš o dúvodech proč jím je jinak tvúj koment zní poněkud hloupě.Otázkou ale je jestli to ze svím omezeným pudem sebevijadřování dokážeš.

Pan Tao

Zdar Fando, s češtinou jsem bohužel taky trochu na "štíru", ale musím reagovat, nech si to vždy zkontrolovat nějakým programem (pravopis), jinak to pak trochu ztrácí váhu...
zdar Tao

Anonymní

Njn. severská mytologie je úžasná a není na ní nic špatného. Jen škoda, že jí náckové tak poplivali. I sami Norové, když viděli, že ten dobytek co spojuje jméno "jejich boha" s tím vrahem a navíc to ještě, jako německej nácek, zasadil do norské vlajky, tak se chudáci Norové nestačili divit.

Anonymní

Z pohledu byznysu mi to připadá jako výborný marketingový tah. Přinutili lidi i média neustále opakovat jejich značku, která se tak rychle dostala do povědomí a vlastně je to skoro nic nestálo.

A ne, nejsem nácek.

R2D2

No, ono jim v podstatě nic jinýho nezbývalo, protože standardní inzerce je pro tuhle značku, především v Německu, hodně problematická. Na druhou stranu, co tam smrdí viditelně "hakenkrojcem", rychle se rozkřikne a vyvolá silnou odezvu. O šíření povědomí, o značce, je postaráno. :-(

Anonymní

Koupil jsem si triko a mikinu, bomba, týden na to kalhoty a další tři trika a mikinu, na podzim chcu bundu, košile a čepici, tahle značka je přesně TO co jsem vždy hledal a rád přispěju na dobrou věc!

pompo

K poslednímu příspěvku, jak jinak než anonyma, výborně, ještě ti chybí ponožky a slipy i když Hitler nosil asi trenýrky, cháchá, jestli přispíváš na dobrou věc, nebo zlou, se jednou bezpečně dozvíš, ale vůbec ti to nezávidím.

Anonymní

Pompo, tady v téhle zemi, prý zemi demokratické, se veřejně nemůžeš vyjadřovat k ničenu. Vládnou tady židé a bolševici a tenhle mix ti nedovolí ani cokoli zpochybnit, řici svůj vlastní názor, či popřít.Proto asi i anonym. Jinak Thor Steinar je skvělé oblečení pro PRAVÉ muže i ženy!Ano je to oblečení s postojem!

pompo

Ještě k anonymovi co se raději skrývá, aby ho nedostihl vládní mix, nevím kolik ti je let odhaduji něco málo přes dvacet, podívej tvůj názor ti nebudu brát ani nijak vyvracet myslím, že je to pro každého poučné, kdo zavítá sem na blog a počte si tvé názory pravého muže, k tomu není třeba žádného komentáře, tak ať ti mikina sedí vyber si nějaký výmluvný nacistický symbol, to bude místo tvého podpisu.

Anonymní

Pompo. Jak jsem nedávno zaslechl v TV obavy v téhle zemi není třeba mít z ultrapravice, ta je v pohodě, ale naopak z ultralevice- převážně vyhulených , zcela zpitomělých a primitivních "nosičů dredů" , lidí , kteří mají v svém "popisuz práce" provokovat levičáckými hesly, nemakat a jen se válet kdesi v zabraném domě mezi odpadky a použitými stříkačkami. Tohle, všechny ty antify a podobné vypatlaniny, tohle jsou opravdové hrozby demokracie a jak vidno, už se policie připravuje s touhle pakáží zatočit, k čemuž jim já i THOR držíme palce....

R2D2

Milý anonyme, ač to nebylo na mě musím reagovat. Nevím v jaké TV jsi toto zaslechl, myslím že jsi to trochu upravil nebo to byla TV "kecy, prdy, beďary". Mít obavy z ultrapravice, není fakt prozatím nutné. Dlouhodobé volební výsledky to jasně ukazují. Strkání do jednoho pytle mi taky nevoní, proto se nebojím:
ultrapravice, ale ultrapravicového agresivního polo-vzdělance

terorismu, ale přesvědčeného teroristy s "vymytou hlavou"

náboženství, ale fanatického rádoby věřícího s vlastním výkladem atd..

To samé platí i pro tu tvou ultralevici. Nevím sice jak si jí definuješ, ale troufám si tvrdit, že těch sjetých levičáků je zlomek. A obě ultra strany si můžou v klidu "podat ruce", protože třeba takovej Áda Hitlerů byl podle mě levičák jako prase a navíc permanentně sjetej.

Ty hadry ti ze srdce přeji, živíš arabské majitele a platíš za materiál z Turecka a Číny. Evidentně nebudeš rasista a to mě těší. Jinak demokracie je o tom, že v rámci vymezených mantinelů je třeba respektovat, plešky, dredy, primitivy a zpitomělé.

Jo a policii držím taky palce, ale k potírání zločinu, a ne k buzerování a šikanování antify a podobných "vypatlanin". Suďme jedince porušující zákon, ne celý kmen. Přeji hodně štěstí v životě a snaž se nebýt "krátkozraký".

Anonymní

Neonacisté zanevřeli na Thor Steinar - značku koupil Arab:)
uz jsi cetl mnau kampf, du Schweinhund? adum setzler
Majitel je Arab, textil je z Číny a švadleny z Turecka, snad už jen to logo zůstalo Steinarovi "bílé." K velkému zklamání českých neonacistů a mírnému pobavení všech ostatních se stal osmahlý kozel zahradníkem árijské zahrady. Poté, co neonacisté přišli o své ikony jako Umbro(podporuje kampaň proti rasismu ve fotbale), Lonsdale(sponzoruje černé boxery) nebo třeba Fred Perry( byl Žid), poputují do second-handů a kontejnerů nejspíš i hadříky s oblíbenými runami, teď už ale spíš logo vypadá jako značka železničního přejezdu.

Stejně jako zklamal generál Steinar Hitlera tím, že na jaře 1945 nepřivedl severskou divizi a nevytrhl Říši(v té době už spíš zase jen Německo) ze spárů bolševika, yankees a tommys, tak i dnešní neonacisté se mohou cítit zklamáni značkou nesoucí stejné příjmení. Kopancem do slabin našich nacionalistických socialistů se stal fakt, že spolumajitelem značky Thor Steinar se stal arabský podnikatel Faysal al Zarooni a to ještě není vše.

Zakopaný německý ovčák bude nejspíš hlavně v tom, proč tuto značku neonacisté nadšeně kupovali a ostatní se jí, ne až tak nadšeně, vyhýbali, a tím je veřejné tajemství, že část výdělku firmy směřovala do hnědých kapes německých neo-nazi bojůvek. Ale chyba lávky! V nedávné době se provalilo, že Thor Steinar jaksi na tyto desátky pozapomněl a je tomu už pár let zpátky. Navíc se majitelům T.S. ani nechtělo do sponzoringu německé nacionalistické strany NPD a ta si to nenechala líbit a udělala humbuk.

Ale zbyl ještě jeden důvod proč Thor Steinar nosit, nebo ne? A to ten, kterým se neonacisté oháněli už dlouho, bylo to něco jako: "My to přece nekupujeme kvůli nějaké ideologii, ale kvůli kvalitní látce, hezkému trendy designu a perfektní kvalitě." Ze stejného důvody si triko Thor Steinar nejspíš na sebe oblékl i otloukánek české politiky Jan Morava. Tohle už však není chyba lávky, ale totální absence lávky, prakticky procházka středem potoka: materiál pochází z Asie, stejně jako u známých značek Plima, Mike, Redbook nebo Tommy Hilpfiger a finální produkty šijí gastarbeitři, mezi kterými nejspíš moc modrookých blondýn a blonďáků nebude. O designu nemluvím, proti gustu žádný dišputát. Takže suma sumárum máme zde úplně tuctový produkt z podřadného materiálu, nevalného zpracování, který navíc nesponzoruje neonacisty a stojí nekřesťanské a snad i nenacionálně-socialistické peníze ( min. 800Kč za tričko). Po pravdě se nedivím vůbec nikomu, že si to nechce kupovat.

Co na závěr? Snad jen to, že neonacisté si najdou brzy novou ikonu a ostatní přišli o rozpoznávací znamení, kterým se dalo poměrně snadno identifikovat k čemu se to či ono individuum hlásí. Ale na druhou stranu z celého případů vysvítá jiskřička naděje do budoucna. Proč by nemohla třeba česká(nebo i světová) židovská obec, či arabští podnikatelé vstoupit do podnikání s textilem a nepokusit se převzít podíl

Anonymní

jedno z poslednych kvalitnych obleceni vyrabanych neaziatmi. Zidovska otazka bola na cas zamietnuta pod prah, stale caka na odpoved a tieto znacky ako Thor Steinar su tichym hlasom buducnosti

R2D2

To Anonym z 24.1.12: Myslím, že se trochu pleteš. Už prvotní modely od Steinar, byly vyrobeny stylem, trička nebo kalhoty dovezené z Turecka nebo Číny, za pár drobnejch, vyšilo se logo a pak se draze prodávalo.

No a dnes, když je značka v arabských rukou, silně pochybuji, že u šicího stroje sedí Němka a za 10 éček na hodinu smaží "hadr za hadrem".

Ten zbytek jsem vůbec nepochopil a zdržuji se komentáře.

Unknown

Ač jsem zděšen, vstupuji do diskuze. Já osobně jsem rád, že firma TS je v arabských rukou a že odmítla sponzorovat NPD. Protože si jí můžou koupit bez obav normální lidé. Já se osobně považuji za člověka tolerantního, nejsem ani nacista ani rasista, ani nic podobného. Ačkoliv chodím s oholenou hlavou ( jelikož nemám ve svých 29 letech moc vlasů :-) ) a velkou plochu mého těla pokrývá tetování ( tetování mám rád a žádná kladiva se na mém těle nevyskytují)jsem normální člověk pracující se starými lidmi ve zdravotnictví, který si při práci dodělává vysokou školu. A mě se prostě to oblečení líbí. Některé kousky, převážně v bílé ( já vím zní to asi zvláštně ) barvě se mi líbí moc a proto si je pořizuji. Jak někdo řekl, proti vkusu...etc, etc. Naučil jsem se nehodnotit lidi podle zevnějšku a do toho započítávám i oblečení. Tak doufám, že mi to bude odpuštěno :-)....

R2D2

Není co odpouštět. V mém případě je to můj problém. Ač se snažím co mohu, potkám-li člověka navlečeného v TS, hned zpozorním a podvědomě čekám problém. Klasický předsudek, který jen tak nezapudím. Navíc v mnoha TS designech vidím příliš mnoho náznaků, odkazujících na časy Říše. To je podobný jako se svastikou. Kdyby ji Hitler nepřejal, dávno by několik těchto symbolů zdobilo mé tělo. Stejně jako překřížený srp s kladivem apod., taky nosit nebudu. Symboly, loga, znaky, (skoro)všechny mají nějaký význam, na něco odkazují, od toho tyhle věci máme, řekl bych. Viděl jsem už řadu věcí, jiných značek, které materiálem, střihem i barvou, byli prakticky totožné s modely TS. Jediný rozdíl bylo logo či design. V tom subjektivně vidím problém. Myslím, že mnoho lidí, tvrdících, že se jim hadry TS líbí, tak je to právě kvůli designu, třeba na tričku, a ne kvůli materiálu, či střihu.

Nechci tu psát román, ale pokud někdo tvrdí, že se mu hadry od TS líbí, nosí je a přitom ví, jakými asociacemi je značka opředena, buď lže, je mentálně postižený, nebo alespoň minimálně tíhne ke skupině pro které je značka uniformou. To je vše, nikomu nic nezakazuji, ani nechci soudit, ať si každý nosí co chce, když na to má "koule". Cizí člověk v TS, který mě osloví na ulici, mě okamžitě uvede do rozpaků, a s nějakou blbou výmluvou, ale slušně, se okamžitě klidím z dohledu.

Anonymní

R2D2, značka je v Arabských rukou. Co víc ještě chceš, abys uvěřil, že to není nazi značka ? Máš stejné předsudky proti té značce, jako náckové proti cizím rasám ;). Aby zase někdo nenarážel na mojí anonymitu, jen se mi nechce přihlašovat..... Šoffi

Anonymní

Přijde čas a nácci Vám budou dobří ��

Anonymní

Přijde čas a nácci Vám budou dobří ��

Unknown

Paráda oblečení. ♥

Anonymní

Tvoje máma smrdí

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger