Děčínská protipovodňová zeď má prohnilé základy

Zdá se, že v Děčíně trůní opět něco prohnilého. Lidé byli postaveni takřka před hotovou věc. Jedná se o stavbu protipovodňové zdi.

Dokonce i někteří radní neměli o věci potuchy, dříve než se objevil projekt, a nesouhlas památkářů byl houby platný,  jak napsal Děčínský deník:

Proti zdi je i radní Valdemar Grešík. Do doby, než se objevil projekt, prý neměl informace o tom, jak by měla protipovodňová opatření vypadat. „Vždycky jsem byl ujišťován, že o výstavbě protipovodňových opatření, zejména o vhodnosti těch kterých zábran, lze diskutovat. Jenže události nás předběhly a my teď stojíme před téměř hotovou věcí,“ zlobil se Grešík.
Poukázal na to, že konkrétně proti betonové zdi u polikliniky a u Mariánské louky se ohradili i památkáři. To potvrdil náměstek ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu Petr Hrubý.
„Naše nesouhlasné stanovisko ale bylo k ničemu, protože úředníci na děčínské radnici usoudili, že existují další veřejné zájmy, které jsou nad zájmy památkářů,“ uvedl Hrubý. Památkově chráněná je celá Mariánská louka i to, co je pod ní. „Výstavbou nezmizí jen stromy z Mariánské louky, ale zničí se i cenné historické souvislosti pod zemí,“ poznamenal Hrubý.
 Po městě se objevili plakáty, jež zeď pojmenovávají dě(čínská) zeď. Asi kvůli příměru, že se císař taky nikoho neptal a nařídil postavit zeď. Napochodovalo 300.000 maníků a s nasazením života zeď postavili. U nás v Děčíně nejspíš připochodoval někdo za císařem s tučnou obálkou a odešel s příslibem, že jeho firma dostane tučnou zakázku, a ptát se voličů, co oni na to, je zbytečný přepych, v této zemi poslušných ovcí, jak se pravděpodobně ti u koryta domnívají.

Co je to za partu šéfíků, kde jeden kuje pikle a druhý o tom nemá šajn? Jsou chytří, vědí, že čím méně toho "propálí", tím větší šance, že jim to projde, zvláště když se již věci dali do pohybu. Nechci tady řešit odbornou otázku stavby, do jaké míry je či není prospěšná, ale to, že o takových věcech by měli vědět lidé, kterých se to hlavně týká, tedy minimálně obyvatel Děčína. Vždyť jsme vlastně investoři podobných záležitostí. Daně jsou nemalé.

Je super volební rok a tak se nabízí, že bude tato kauza zneužita pro honění politických bodů. Zítra zasedá na Střelnici městské zastupitelstvo. Jak jsem se dozvěděl, chystá se před "Střelákem" performance, kde bude dobrovolník zalit do betonu, aby se tak poukázalo na problém betonové zdi. Zasedání začíná v 15 hodin. Vám, kterým není osud rodné vísky lhostejný, by si mohli udělat zítra na Střelnici procházku. Já se projdu určitě, tak neviděnou zítra.

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger