Trocha svrabu z ponurého světa

V poslední době mívám stále častěji jistý druh nepříjemného pocitu, že je něco v nepořádku. Stručně řečeno, řada věcí je pěkně v prdeli. Můj poměrně pesimistický pohled nevznikl ze dne na den, ba naopak, jedná se o dlouhodobý proces, který vyústil do momentálního stavu. Startovním mechanismem, k napsání těchto plků, je uvažování předního světového ekonoma a nositele Nobelovy ceny Josefa Stiglitze. Citace z Britských listů:

Josef Stiglitz, čelný světový ekonom, varoval, že budoucnost eura je "špatná" a že slabé evropské hospodářské oživení zřejmě nenapravitelně poškodí "vlna škrtů", která probíhá po celém kontinentu.
Stiglitz, bývalý vrchní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy cenu, také předpověděl, že spekulanti zřejmě brzo začnou vyvíjet tlak na Španělsko, která má vysoký deficit a vysokou nezaměstnanost. Ratingová firma Moody minulý měsíc snížila rating Španělska z AAA na Aa1.

Výplatu dostávám v eurech takže mě oslabování této měny a podobné úvahy celkem znervózňují. Ze všech stran jsem bombardován zprávami o ekonomické krizi, vojenských konfliktech, globálních změnách klimatu a sociálních nepokojích.

Ponuré zprávy, potažmo mé černé myšlenky jsou ještě umocňovány paranoiu, že podobné zprávy lžou o rozsahu, příčinách i důsledcích.

Když vlítli yenkyjové do Iráku, ospravedlňovali tento čin mnoha různými důvody, které se vlastně nikdy neprokázaly, napadlo mne již tenkrát, stejně jako řadu jiných lidí, že je zajímají hlavně irácké ropné zásoby a kontrola nad nimi.

Když dnes do google zadáte frázi, "Irák zásoby ropy" jsou výsledky hledání více než optimistické. Vezmu-li v potaz zpravodajskou úroveň Amíků, velikost a rozlehlost její infiltrace, musí mě nutně napadnout, že o tom dávno věděli a potřebovali jen převzít kontrolu. Přitom ze začátku nečině přihlíželi brutálnímu rabování země, během jejich mise přišlo o život stovky tisíc lidí, stát stejně nefunguje jak má, politická síla je rozložená na množství různých partiček a mocenských zájmových skupin, které se mezi sebou krvavě přou a obyčejný člověk to musí ve strachu sdílet s nimi.

Další depka v souvislosti s "firmou" Amíci a spol. na mě útočí z Afghánistánu. Přestože tam operují také již nějaký ten pátek, kladný výsledek vidím jen jeden. Třeba se mýlím, mám přeci jenom omezené zpravodajské možnosti obyčejného člověka, ale v Afghánistánu nastalo zlepšení pouze v produkci opia a výrobě heroinu. Afghánistán bez problému uspokojuje světovou spotřebu opia a množství vyrobeného heroinu na jeho území nemá v historii země obdoby.

Klid, staráme se jen o produkci

Na výrobu mnoha drog, heroinu včetně, je potřeba velké množství chemikálií a pokud vím, produkce afghánského chemického průmyslu je prakticky nulová. Nabízí se vysvětlení, že chybějící know how (tedy různé chemikálie) obstarávají zástupci zemí zainteresovaných na vojenském konfliktu. Jinak žádná změna mimo nevídaného nárůstu Afghánců závislých na heroinu.

Celá řada svinstev obarvených krví se páchá ve jménu boje proti terorismu. Způsobu vedení tohoto boje nerozumím ani za mák. Myslel jsem, že terorismus není žádná ideologie či politické zřízení, globálně uznávané a fungující třeba v celé zemi, ale jen jakýsi druh partyzánského boje militantních jedinců a izolovaných skupin jež těmito činy ovlivňují veřejné mínění.

Když někdo zavraždí druhého, také v rámci boje proti vraždění nevymlátíme či neperzekvujeme celou jeho rodinu, jen tak pro jistotu, aby se náhodou z jejího středu nerekrutoval další vrah. Nechápu boj proti terorismu, ale rozumím boji proti konkrétním teroristům a jejich skupinám. Napadnout stát pod zástěrkou boje proti terorismu, je podle mého názoru jež nikomu nevnucuji, ostudné a vůči většině nezainteresovaných, a v dané věci nevinných obyvatel, také nespravedlivé.

Nejen mou noční můrou je neustále se zhoršující životní prostředí, které dostalo letos ránu brutálních rozměrů. Není se čemu divit. Dno moře na několika místech světa rozvrtané jako ementál, neustála honba za stále vyššími zisky a stále častější nutnost snižování nákladů. Výše výdělku, bez snižování nákladů, donekonečna šroubovat nejde a tak není divu, že na sebe průser nenechal dlouho čekat. Když to bépéčku letos ruplo v Mexickém zálivu, bláhově jsem se domníval, že po vzoru amerického stylu "všichni za jednoho", půjde firma ke dnu.

Přirozeně k ničemu takovému nedošlo. Chápu fakt, že pokud necháme padnout obra, lehne s ním i mnoho životodárců (zaměstnanci) a příštipkařů (subdodavatelé), což ve výsledku znamená další katastrofu. Čemu nerozumím je mlžení, neochota přijmout zodpovědnost, kterou si různí přehazují jako horký brambor a snaha zamést toho většinu pod koberec. BP má schopnosti i prostředky, aby se jí z oprátky podařilo úspěšně vyklouznout. Těžit se bude dál (jak jinak, žádnou náhradu zatím nemáme) a tu totální devastaci kolosálních rozměrů ve finále, obrazně řečeno, zaplatíme všichni.

Jména hloupých na všech sloupích

Neustále je mi ze všech stran omíláno, že se světová ekonomika nachází v krizi, je potřeba postavit se problému čelem a začít rapidně šetřit. Jde mi to ztuha, nemám příkladný vzor. I naprosto obyčejní lidé, v každé zemi kteří platí daně, přiložili svou trochou do mlýna a umožnili vytvořit "záchranné balíčky" pro nenažrané obry zmítající se ve smrtelné agónii. Jaké asi musí být rozčarování těch "uvědomělých" když se dozvídají, že si bossové "padajících obrů" mimo jiné z těchto peněz vyplácejí historicky nejtučnější odměny. Být pruďas, přirovnal bych takové jednání k drzému "chcaní na hlavu".

Poslední dobou se zájmem sleduji kauzu vítkovských žhářů, kteří mají na svědomí těžce popálené malé dítě. Přirozeným vyústěním této skutečnosti je kupa emocí a mediální zájem. Snad také proto paní státní zástupkyně žádá tresty v horní hranici sazby za rasově motivovaný čin. Osobně nemám nejmenších pochyb, že obžalovaní jednali pod vlivem rasových předsudků. Ostatně jednomu z obžalovaných, při včerejším soudním stání, košile Thor Steinar opravdu "slušela", ale to bohudík není podstatné.

Tak chlapi, kde nechal tesař díru?
zdroj: lidovky.cz

 Jak jsem již psal ve starším článku, vinu je třeba prokázat a v tomto případě (stejně tak v mnoha jiných), zdá se, odvedla žalující strana nekvalitní práci, což bohužel nahrává obviněným. Takových rozporů a procesních pochybení, které v závěrečné řeči pronesl právník obžalované strany, poukazuje na úmysl změnit některé skutečnosti, aby ten rasový motiv stůj co stůj pasoval. Cítím další kauzu v řadě, odkrývající úroveň práce zdejších soudů a praktikování zákona podle dvojího metru. Marná sláva, i ten největší hajzl má právo na spravedlivý proces podle stejných zákonů platících pro každého stejně.

V té hromadě sajrajtu, která pořád roste, bych se mohl hrabat donekonečna, ale délka textu již teď mnohé odradí číst dokonce, proto si dovolím ještě poslední stesk.

Až se jednou v křesle ředitele zeměkoule, vystřídá boss a do čela zasednou ti, kteří byli ještě donedávna zneužíváni a bez náležitého respektu, pevně doufám, že jejich úroveň bude natolik vysoká, aby na základě svých soudů, nezačali svým bývalým šéfům některé všivárny oplácet.

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger