Islámská hysterie

mešita
Při brouzdání po českém internetu jsem byl překvapen kolik zde máme blogujících "odborníků" na islám. Pokud bych v krátkosti shrnul jejich názory, jde zhruba o to, že za všechny problémy světa můžou muslimové. V příspěvcích se nešetří urážkami, zesměšňováním a demagogickými důkazy o hrůznosti muslimů.

Mnohé články svou odborností ukolébávají čtenáře natolik, že zapomene číst mezi řádky a neodhalí mnohdy neopodstatněnou nenávist. Mnozí pisatelé stěžující si na neobjektivnost a mnohdy i lživost současných medií, neváhají v článku jiném (muslimské téma), argumentovat odkázáním se na média, jež před krátkou dobou tak horlivě kritizovala. Kdybych se nebránil musel bych brzy nabýt dojmu, že každý druhý muslim je terorista, který při pohledu na bílého bezvěrce odjišťuje v kapse granát, doma má sadu bičů jimiž mlátí denně svoji ženu a jinak je to tupoun bezmezně oddaný fundamentalistickému pojetí víry.


Většina těchto kritiků s pravým muslimem nikdy nehovořila, korán nikdy nečetla, žádnou muslimskou zemi nikdy nenavštívila, natož aby tam nějaký čas pobývala a udělala si vlastní názor.

Mnozí z nás si neuvědomují, ve svém ortodoxním ateismu a pocitu výjimečnosti, že muslim je věřící člověk a mnohé věci vidí zásadně jinak, na což má svaté právo. Nechci zde omlouvat zlé činy prokazatelně způsobené muslimy, ale všeobecné mínění a strkání všech muslimů do jednoho pytle, houfně podporované některými médii a lidmi, není dobré a jen zbytečně přilévá olej do ohně již tak pomrvených vztahů. Odmítáme akceptovat jejich zvyky, kulturu a věčným pruděním se stavíme na jejich úroveň.
Jak asi pohlíží věřící muslim na náš styl života? Nepokorná, kradoucí a souložící prasata bez respektu? Úmyslně jsem použil tato extrémní demagogická slova, protože přesně to děláme v hojné míře i my.

Moje babička říká: jeden za 18 a druhej bez dvou za 20 a to podle mého přesně odráží kvalitu člověka při porovnání muslimů a nás. Nula od nuly pošla a stejně jako v Česku, kde žijí dobří, ale i zlý lidé, je tomu tak v muslimském světě. Pojďme se už konečně vysrat na předsudky a na to co kdo hlásá a začněme se řídit srdcem a zdravím rozumem. Jsme pozemšťané a sdílíme jednu planetu, pokud se brzy nenaučíme respektu a porozumění, pozabíjíme se navzájem.

Vím, že mnozí budou nadávat jak straním muslimům a co jsem to za hovado, ale jen malinko jsem se jich zkusil zastat, při vší té špíně kolem, házené na ně. Věřím na dobré lidi v Česku i ve světě, ale i na dobré muslimy.

Odkazy: Islám není násilné náboženství, Muslimové a politické násilí

¡Sdílet!

13 komentářů:

Kerberos

islam ?=? nacizmus
Niektore myslienky sa nedaju tolerovat. Nepoznam moslimov, mozno su to dobry ludia, ale podla toho co som precital o islame sa mi zda ze by to bolo mozne len vtedy ak by nepoznali svoju vieru, ignorovali ju alebo uplne zavrhovali. Musis uznat ze myslienky propagovane islamom su uplne v protiklade z krestanskymi myslienkamy. Aj ked v europe neni kazdy krestan jednoducho krestanske myslienky su brane ako standard a su pritatelne aj pre ateistu a ich prekrocenie by bral ako nieco nemoralne. Ale keby sa zacal moslim chovat podla koranu tak by bol pochvaleny sak roby to co sa ma. Povedal by si ze v Cine maju sice kominizmus ale presvecenych komunistov je len zopar, a ostatny len viuzivaju situaciu a tych zopar ludi co sa ma zle no couz taky je zivot?

Daga

Problém není ve víře, ani v bibli nebo koránu, ale v jejich výkladu jež si mnozí lidé utvořili k obrazu svému. Žádná s těchto knih nenabádá k násilí a nenávisti, to jen někteří rádoby "moudří" zneužívají možnosti svého subjektivního výkladu a překroutí co se dá. To potom hlásají jako "pravou víru" a snaží se jí vnutit ostatním. Dělají to křesťani i muslimové. Problém je na obou stranách.
Co se Číny týče není to pár lidí, co se mají zle, ale je jich spousta. Když to v dolech zavalí 20 horníků, byla by to v Evropě aféra jak hrom, tam to nic neznamená. Mrtví se nahradí jinými a jede se vesele dál, to sem však nepatří.

pizi

Je dobré oddělovat nauku a jejího nositele. Islám jako doktrína, podle toho co vím k nasilí vybízí. Je to nesnášenlivé náboženství, které obsahuje doktrínu o šíření víry mečem a nižší hodnotě bezvěrců. Muslim jako přivrženec islámu může být ok. Může netoužit po násilí.

Komunismus také obsahuje tezi, že je jej třeba zavést násilím, přesto ne každý komunista tuto tezi přijímá.

Díky tomu, že označení komunista, muslim, skinhead si každý přiděluje sám, může se pod stejným označením skrývat pokaždé někdo jiný.

Když se někdo označí za muslima, může to v podstatě znamenat cokoliv. Včetně toho, že se k mecce neklaní a korán nikdy nečetl. Neexistuje světové muslimské centrum vydávající průkaz muslima po důkladných zkouškách, zda daný člověk opravdu věří.

Manmii

Hezké, jen mě zaráží, že je tu tak málo (a tak mírných) komentářů. Když jsem napsala v zásadě totéž ( http://manzelka.bloguje.cz/703922-jak-poznate-muslima-aneb-nepritel-v-krabicce.php ), to byla najednou bouře ve skleničce vody (totiž, chci říct, na stránce...). ;-)

Daga

to pizi: Nevím co myslíte islámskou doktrínou nabádající k násilí, žádný takový dokument neznám. Pokud si jako doktrínu představíme korán, tak v žádném případě nevyžaduje od muslimů vraždění křesťanů nebo židů. Ba právě naopak je nabádá, aby je měli ve velké úctě, nazývá je "lidmi knihy" a aby se přátelili se svými nepřáteli. Znovu tvrdím, že islám není násilná víra.

pizi

Daga. Vlezl jsem na online koran, ceskou verzi a dal hledat slovo zabit. Vypadlo napriklad toto:

A když potkáte nevěřící, (dejte se) do stínání hlav jejich, dokud nepobijete jich mnoho: a (zbylým) upevněte pouta. Poté pak buď omilostněte je, neb propusťte za výkupné, dokud nesloží válka břemen svých. Tak (čiňte). Kdyby Bůh byl chtěl, byl by sám pomohl si od nich; však (dopustil válku), aby vyzkoušel vás jedny druhými. Těch pak, kdož zabiti byli na stezce boží, nebudou zmařeny skutky.

http://quran-online.net/

Další perly najdete zadáním slova nevěřící do hledací kolonky.

Straka

Musim říct, že mě některé verše samotnýho překvapili : konkretně přesně tento co uvádíš.

Číslo sury: 47, Název sury: Muhammad, Arabský název: Muhammad, Verš: 4

djezop

Já říkám že veškeré fanatizmi stojí za hov.. a je jedno jestli je to kříž nebo pulměsíc,a věřím tomu že pozemštanu je dost.Podle mně římskokatolická církev udělala na světě za 2000 let takovou paseku že kam se hrabou ostatní nábožensví,a to i mnohem starší.

Daga

Korán je složitá a stará kniha z mnoha různými překlady, vysvětlivkami a popisky. Lidé co jí opravdu rozumí a studují ji třeba 20 let, přesto nejsou schopni tak jednoznačně a zjednodušeně, jako zde děláte vy, prohlásit, že islám je násilný a mnohdy tvrdí opak. Vám k tomu stačí citace jedné sury vytržené z konceptu. Většina lidí se ani nepokouší pochopit islám, přitom se považujeme za něco víc než oni, tudíž bychom měli jít příkladem. Naopak se neúnavně snažíme dokazovat, jaký jsou to stvůry a my andílci.
Tento spor vzdávám, v otázkách víry jde v určitém bodě jen obtížně argumentovat k uspokojení jedince vyznávajícího ateistický názor. Náš spor se točí kolem nabádání k zabíjení v koránu. Rozhodl jsem se zjistit jak si muslimové stojí v produktivitě zabíjení oproti nám i když se už nyní domnívám, že zvítězíme drtivou převahou.

pizi

Zavisí-li násilnost koránu na jeho intepretaci, pak je pravdou obojí. Jak to, že je násilný, tak to, že je nenásilný. Záleží jen na tom kdo ho čte. Že je podobně násilná i bible a že mnozí její čtenáři si v ní přečetli, že mají zabíjet o tom snad není sporu. Problémem je podle mě, když v nějaké společnosti převládne ta násilná intepretace. Pravděpodobně díky nečemu jako oficiální církev se svými hodnostáři. Tak jako tomu bylo v minulosti u křesťanů, či jak je tomu dnes u muslimů, alespoň podle zpráv, které mám.
Pravděpodobně to ani není většina muslimů, ale je to asi dostatečně velká část muslimů, aby to působilo dostatečně výrazné škody.

Daga

Nezbývá než souhlasit, snad jen doplním, že i v naší současné společnosti je také něco násilně interpretováno a výklad naší "církve" (myslím tím naše šéfy, politiky apod.) je taky často snůška polopravd, lží a výmyslů, jež mají mnohokrát postranní úmysly. Skoro to vypadá jako bychom byli s muslimy na jedné lodi :-). Děkuji pizimu za komentáře, poskytli mi důvod k zamyšlení.

Manželka

Pizi, potíž je ale i ta, že nic jako "obecná církev" v islámu neexistuje. Je několik směrů, které se od sebe i dost filosoficky liší, a každý z nich má zase řadu učenců a duchovních vůdců, jejichž názory se můžou lišit o 180°, a je pak na každém, co si z toho vybere. Žádná centrální autorita jako u křesťanství (katolicismu) v islámu není.

dr.ost

Já v tom vidím problém mnohojazyčnosti. Jedni "ho" nazývají "hospodin", druzí zase "Alláh", někdo mu říká "Jehva", někdo jiný zase "Buddha". Všichni mluví o jednom a tom samém - o vyšším principu bytí, o stvořiteli ke kterému se obracíme v modlitbách, o nebeském vzoru našeho pozemského chování. A pouze naše ega a neznalost cizích jazyků a cizích písem svatých, jakožto zdrojů "Božího poselství" rozdmýchávají tu neustálou půtku o to, který Bůh je ten pravý - i když je jen jeden a každý národ/jazyk pro něj má jiné jméno. Je to do očí bijící nesmyslnost, že až do dnešních časů lidé mluví o stejné věci jinými slovy (jazyky) a tváří se že jen ten jejich jazyk je správný a srozumitelný. Jako když se potká hloupý Rus, hloupý Američan a hloupý Němec a budou se bavit o psovi: Éto Sabáka! NO, it´s a dog! Nein, das ist ein Hund! A protože sou hloupý a navíc nacionalisti, začnou spolu válčit o tu svou pravdu.

Jen tak na okraj: Mým bohem je Matka Příroda.

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger