Kalendář z třicátých let minulého století

Náhodou se mi dostal do ruky společenský kalendář z první poloviny 20.století. Sešit asi o sto stranách, sešitý kancelářskými sponkami na podprůměrném papíře. Ale ten obsah, mě vážně dostal. Až tak, že jsem se rozhodl, podělit se s ostatními.

Psal se rok 1933 a 17. duben bylo Pondělí Velikonoční. Slunce ten den vycházelo v 5 hodin a čtyři minuty, a za obzorem zmizelo 6 minut před devatenáctou, jak je uvedeno v kalendáři. A nejen to, pokud někoho zajímalo kdy vychází a zachází Měsíc, v které fázi a znamení se právě nachází, mohl si to přečíst. A to zdaleka není všechno jak je vidět.

Z prvorepublikového kalendáře
Příloha kalendáře obsahuje řadu zajímavých článků s parádními obrázky. Jeden z nich, ekonomického zaměření, hodně překvapil. Začíná nadpisem "Průměrný příjem připadající na hlavu v nejdůležitějších státech". V článku je krátká zmínka o vzrůstající hospodářské tísni, jinak vysvětluje přiložený obrázek, který zobrazuje průměrný roční příjem jednotlivce ve čtrnácti ekonomicky nejdůležitějších státech. Příjem je uváděn ve švýcarských francích, proto je na vysvětlenou uvedeno:
Národním příjmem se rozumí peněžité ceny a hodnoty, které veškeré obyvatelstvo státu ročně vydělá. Náš obrázek znázorňuje, jaký je průměrný příjem jednotlivce v nejdůležitějších státech.

Protože se v obchodním mezinárodním styku počítá většinou podle švýcarských franků, udáváme také my čísla, výdělek označující, v této měně. Chce-li však někdo věděti, kolik to dělá podle měny toho kterého státu, může si to snadno přepočítati. Podle curyšského, stanoveného dne 1. ledna 1932 platil švýcarský frank přibližně:
  • 660 korun československých
  • 1098 dinárů jugoslávských
  • 165 rakouských šilinků
  • 82,50 německých marek
  • 388 italských lir
  • 498 francouzských franků
  • 173 polských zlotých
V té čtrnáctce nejdůležitějších figurovala Československá republika na sedmém místě, hned za Německem.

dobovy obrazek
Průměrný roční příjem připadající na hlavu v nejdůležitějších státech (r.1933)
Podle obrázku jsme si nevedli nejhůř, uzavíráme horní řadu, Po přepočtu na koruny, se dozvídáme, že ročně (1933) vydělal občan pro Československo průměrně téměř půl miliónu.

Nemám přehled o dnešním sazebníku služeb České pošty, ale o tom z roku 1933 mám jasnou představu. Z tohoto roku je v kalendáři otištěn:

Přehled poštovních a telegrafních poplatků

prehled postovnich poplatku
Přehled poštovních a telegrafních poplatků (r.1933)
Zajímavá jsou i jména, která v té době slavila svátek. Před více než osmdesáti lety, slavili tento měsíc jmeniny: Volnomil, Česta, Živsa, Střezimir, Křišťan, Spas nebo Kochan. Jmenovat se Volnomil je prostě "kchůl".

Poměrně obsáhlý článek se věnuje "převratným" vynálezům té doby. Pro lenošivé světáky je tu funkcemi nadupaný kávovar s časovačem a budíkem, takže zaspat do práce nehrozí a kafe máte hotové ještě než vyskočíte z postele.

"Myslící vařič" (r. 1933)
 Žít ve třicátých letech, kávovar bych měl doma. Asi si moc fandím, spíš bych někde na ulici vybíral popelnice a somroval na jídlo. Alespoň bych si tedy pořídil šikovný zapalovač, vestavěný v rukojeti deštníku či hůlky, a pořádně "nadiktoval".

kurak s hulkou
Zapalovač v rukojeti hůlky
Na závěr ještě ukázka humoru ve stylu třicátých let minulého století. Každopádně je na hony vzdálený tomu našemu dnešnímu. Nakonec, skoro jako všechno ostatní.

Když má člověk vole

kresleny vtip
Kreslený vtip v kalendáři z roku 1933
Pan Bachořina, který se honosí mohutným voletem, praví žertem ke svému malému synovečku: "Počkej, já tě sežeru!"
Malý čipera však ukáže na strýčkovo vole a praví kurážně: "Já se nebojím! Vždyť si toho druhého nedostal ještě z krku dolů!"

Vracím se z časů dětství mé babičky, zpět do naší doby, s pocitem jako bych přiletěl z jiné planety. Stačí na to vrátit se, o pouhý jeden lidský život, v čase.

¡Sdílet!

2 komentářů:

johnie

tohle je moc hezké... vytisknout kalendář
jako tenhle v této době a pak si ho pověsit by byla jako mít v domě umělecké dílo... coool

R2D2

Hezké nevím, ale lze to považovat za přijatelný druh spamu. :-)

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger