Plátna starých malířských mistrů na dosah ruky

Italská společnost Haltadefinizione nabízí službu pro milovníky umění, zvlášť toho malířského. Plátna starých malířských mistrů, za obrovské peníze, jsou obyčejně v galeriích a muzeích dostupná s určitým odstupem. Kdo si chce prohlédnout, z bezprostřední blízkosti, povrch plátna má smůlu a zbývá mu pouze virtuální možnost, ale zklamání rozhodně nečekejte.

Jedním z několika příkladů virtuální prohlídky plátna, na stránkách společnosti, je "Venuše" od Botticelliho. Jakoby jste zkoumali plátno velikou lupou.
Vidíte každý detail malby, stopy, které zanechal zub času v podobě popraskané barvy, a různé barevné detaily.

Caravaggio, Bacchus (1597), Florence, Uffizi Gallery
© Haltadefinizione

Obrázky jsou nafoceny v rozlišení 28 miliard pixelů, tedy ve zhruba 3000x vyšším rozlišení, než je v dnešní digitální fotografii běžné. Prvním nafoceným plátnem byla již před třemi roky "Poslední večeře" Leonarda da Vinci. Od té doby technologie výrazně pokročila a na současných snímcích jsou patrny i ty nejmenší drobnosti v řádu setinek milimetru.

Snímky byly pořízeny digitální zrcadlovkou Nikon D3X s rozlišením 24,5 megapixelů, osazenou velmi výkonými objektivy. Přístroj byl umístěn na speciálním stativu s motorem, ovládaným na dálku , aby bylo dosaženo co největší přesnosti. Technologii dodala německá firma Clauss, specializující se na panoramatickou fotografii.

Pomocí speciálního software, vyvinutého společností Haltadefinizione, která se zabývá digitální úpravou a restaurováním fotografií, byly jednotlivé snímky (v případě "Poslední večeře" 533 snímků), spojeny v jednu obří fotografii v rozlišení RHD.

Chcete-li stránky navštívit, není důvod váhat. Do budoucna bude prohlídka zpoplatněna, ale do konce ledna má být přístupna zdarma.

Související: Interaktivní prohlídka Paříže v nejvyšším rozlišení

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger