Metaxa - řecké slunce

metaxa
Jsou dny kdy člověk dostane chuť při návštěvě oblíbeného baru vyčistit naplaveniny v mozkových závitech nějakým dobrým pitím. Před pár lety jsem byl nucen znovu řešit otázku, jaký tvrdý alkohol zvolit ke konzumaci, s nejnižším dopadem na můj chatrný organismus a ještě si přitom pochutnat.

Z předešlých zkušeností mi bylo jasné, že holdování rumu, zelené, fernetu či vodce není to pravé a reakce těla druhý den po "kořalkové smršti", zvláště s přibývajícím věkem, je neúnosná a to trápení za to nestojí. Byl jsem rozhodnut najít jinou, vhodnější a méně drastickou alternativu. Po krátkém období experimentů, se na mne usmálo štěstí a já konečně objevil to "pravé", kterému jsem již mnohokrát před tím nemohl přijít na chuť.



Likér v jehož láhvi je uzavřeno mocné řecké slunce, hrozno a um tamějších lidí se jmenuje Metaxa a jeho specifická chuť, mne natolik ovlivnila, že pokud musím, zvolím tuto láhev.

Řecký likér Metaxa poprvé vyrobil Spyros Metaxa v roce 1888 a z jeho jména vzešel i sám název. Destiluje se z velmi vyzrálých, sluncem vysušených hroznů s vysokou cukernatostí. Poté Metaxa zraje nejméně 3 roky v dřevěných sudech francouzského původu. Doba zrání v sudech se odráží v počtu hvězdiček na láhvi, tedy 3, 5, 7, 12 hvězdiček značí stejnou hodnotu v počtu let. Některé druhy Privat Reserve zrají déle i kolem 20 let.

Pokud pijete Metaxu samotnou a ochutnávání se zvrtne v nezřízenou chlastačku, z vlastní praxe doporučuji pěti hvězdu, po níž je průběh kocoviny aspoň v mém případě nejméně drastický. Tří hvězda má za následek „střepy v hlavě“ a nemá jemnost doporučovaného druhu. 7 hvězd a více je voňavá fajnovost určená k ochutnávání a opíjet se jí je tak trochu rouhání.

Vyzrálý destilát se na rozdíl od brandy míchá s vybranými druhy řeckých archivních muškátových vín a extraktem ze směsi bylin růžových okvětních lístků, přitom složení a poměry jsou výrobním tajemstvím, které se již více než 100 let předává z generace na generaci. Vzniknuvší tekutina medové barvy, jedinečné nasládlé chuti v níž se ukrývá moc řeckého slunce a duše tamních lidí.

Jak jsem již psal, dávám přednost Metaxe samotné a bez ledu, ale jak je známo, hodí se i k přípravě míchaných nápojů. V mém případě neprozkoumané území, jemuž se hodlám v blízké budoucnosti poctivě věnovat.

DOLEJME SKLÍNKY A NA ZDRAVÍ VŠECH!

¡Sdílet!

4 komentářů:

djezop

Já dávám přednst slivovici je vní taky slunce ale celkem proti metaxe nic moc nemám i když čistej chlast čistá hlava. (otevírám metaxu od tebe............nalejvám...........piju a máš kurva pravdu je to dobrý)Přidávám do oblíbených.

Daga

To jsem rád, že ti chutná. Však víš, že i já rád mlsnu dobrou slivku ;-).

Pan Tao

Sedmihvězda je opravdu bomba, normálně při pokojové teplotě podávaná, pomalu usrkávaná a s pitím dobré slivovice to nemá nic moc společného. Ve freeshopu ve Hřensku jí teď mají v akci, je levnější než pětihvězda a stojí pouhých 280,-Kč jeden litr, v krásně lesklé dárkové krabici. Při posezení ve dvou až třech lidech je její konzumace otázkou na celý, dlouhý a příjemný večer. Poměr cena/výkon je tudíž plný počet hvězdiček.

rauros

jj dotkni se slunce:-)

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger