Církev, antikoncepce, sex a my

žena a želva
Ve Vatikánu dnešních dnů opět ožívá, pro tamní církev tolik ožehavé téma, antikoncepce. Církevní list "Oservatore Romano" uveřejnil, že užívání hormonální ženské antikoncepce, prý znečisťuje životní prostředí a je jedním z hlavních důvodů narůstající sterility mužů západního světa. Prezident Mezinárodní katolické asociace lékařů, prohlásil, že společnost má dostatek důkazů, aby mohla potvrdit spojitost mezi ženskou antikoncepcí a narůstající mužskou sterilitou. Ženy prý v dnešní době vyloučí, hlavně močí tuny hormonů do životního prostředí, což je hlavní důvod výrazného poklesu mužských spermií a vzrůstající neplodnosti.
V létě 1968 potvrdila katolická církev vydáním encykliky "Humanae Vitae" zákaz používání antikoncepce pro křesťany a papež Benedikt XVI ve svém pojednání "O skutečném účelu zachování lidského života" zamítl používání jakékoliv antikoncepce. Při příležitosti 40. výročí encykliky "Humanae Vitae" respektive v novoroční zprávě katolická církev znovu odmítla používání antikoncepce.

Často si kladu otázku, proč organizace, která mimo jiné hlásá "Miluj bližního svého" tak sveřepě odmítá antikoncepci. Je tak nepřímo vinna za miliony lidských životů, čímž se dopouští hříchu. V afrických zemích, ale i jinde ve světě se kvůli provozování nechráněného sexu šíří Aids a jiné pohlavně přenosné choroby. Posvěcení používání prezervativu a osvěta ústy církve by jistě přinesla snížení výskytu AIDS, této doposud smrtelně nebezpečné choroby. Další hřích "Nezabiješ" dojde k naplnění, když věřící jedinec, dodržující zákaz, má nechráněný sex se zdravou osobou a nakazí ji AIDS.

Z mého pohledu ateisty jsem přesvědčen, že v otázce antikoncepce by měla církev přehodnotit svůj postoj nebo alespoň zahájit na různých úrovních smysluplnou diskuzi a tímto zapracovat na své modernizaci. Samotné církvi by to jistě pomohlo zvednout oblíbenost a ubylo by těch jež jí nemohou přijít na jméno. Zároveň tento problém odhání pozornost od mnoha dobrých skutků o které se církev každodenně zasluhuje. Člověk si snáze pamatuje a upíná svou pozornost na tyto negativní věci a tím se snižuje povědomí o těch dobrých věcech.

Vynález antikoncepce způsobil sexuální revoluci. Lidé mohli začít souložit kvůli dosažení orgasmu bez obav z nechtěného početí, což je věc velmi příjemná, nicméně sebou nese jistá rizika konzumního pojetí sexu. Pro mnoho lidí se sex stal jakýmsi druhem konzumu, zábavy a trochu i závislosti, která se dá přirovnat k hraní beden apod.
Tajemnost a kouzlo sexu je nenávratně pryč. Jste nadržený?! Žádný problém. Požádáte manželku či přítelkyni. Ti co jsou sami, zaplatí profesionálku nebo oblbnou náhodnou známost a jednoduše si zašoustají, jako by šli do kina nebo provozovali jiný druh zábavy. Může to být jeden z důvodů naší prohlubující se povrchnosti.

O tom se mé prababičce i mé babičce mohlo jen zdát. V jejich starém světě byla primární úloha sexu rozmnožování, o zábavě se dalo hovořit jen zřídka a spíš ve vyšších sociálních vrstvách. Sex nefiguroval v životě lidí tak často a "neútočil" na ně ze všech stran, jak tomu bývá dnes.
Zlato pojď dáme jednu rychlovku než vypadnu do práce. Mám ještě čtvrt hodiny čas. Tohle babička nikdy nezažila.

Každá mince má dvě strany, stejně jako ostatní věci. Antikoncepce je bezpochyby dobrá věc jako tisíce dalších věcí. Všechno záleží na našem přístupu. Máme totiž tendence věci původně dobré, požívané s dobrým úmyslem, po čase zneužít, většinou kvůli vlastní sobeckosti. Zneužít dobré, obrátit ve zlo a použít k naplnění vlastních sobeckých zájmů, na to jsme dnes skuteční odborníci.
Naše ego roste s iluzí vlastní důležitosti a přitom třeba blecha je minimálně stejně důležitá. Já, Já, Já! Na ostatní hážu bobek.
Troufale si dovolím tvrdit, že to je příčina většiny problémů dnešního života.

Respekt, pokora, soucit! Cože? Co je to za blbost? To neznáme.

¡Sdílet!

29 komentářů:

djezop

Ahoj Dago,chceš-li ve svém článku používat statě z desatera Božích přikázání, měl bys je prezentovat tak, jak jsou napsána. Vytržení z kontextu mi přijde zavádějící, protože celé je to: miluj bližního svého jako sebe sama. Mají tam také - nepožádáš ženu bližního svého,nesesmilníš,nezabiješ a to vrhá celkem jiný pohled na postoj křestanů na antikoncepci.Jinak celkem ucházející článek i když sex byl odjakživa zábavou chudých.

Daga

Ahoj Ezope
děkuji za upřesnění. Nicméně v tom nevidím zásadní rozdíl. Snad jen, že pro egoisty, milovat někoho jako sebe je mnohem těžší, než jen milovat.
To, že to považuješ za vytržení z konceptu jsem bohužel nepochopil, ale to je můj problém. Příště se pokusím být důsledný v detailech.

pizi

Pochybuji, že babičky na tom byly jinak. Každá kupka sena se hodila.

Daga

Romantiku.

pizi

http://handl.blog.respekt.cz/c/64207/Bohem-syfilitik.html

Syfilis neboli příjice, jak se traduje, se přes mladé indiánky na Haiti, za vydatné spolupráce Kolumbových námořníků dostala do Evropy až začátkem roku 1493, kdy se Kolumbus vrátil se své první objevitelské cesty. Tedy v době, kdy kníže Hynek byl již půl roku mrtev. Jak se tedy kníže Hynek mohl nakazit? V Americe před Kolumbem, jak víme zcela jistě, nebyl.
Navíc víme, že na tuto „francouzskou" nemoc se neumírá krátce po nakažení, nýbrž až po dlouhých letech.
Nicméně už tehdejší době se prokazovalo, jak jsme chytlaví na módní vlivy ze západu zejména, když přicházejí z Ameriky. Již v roce 1495 je zaznamenána epidemie příjice na Moravě, a počátkem šestnáctého století byla Praha jednou z nejpostiženějších oblastí Evropy.
Při takové rychlosti šíření nemoci, se nelze ubránit dojmu, že srovnávání dnešního promiskuitního chování lidí s tehdejší dobou, nemusí pro dnešek vyznít zrovna špatně. Navíc musíme vzít v úvahu, že turistický ruch tehdy přece jenom nebyl příliš rozšířen. Společenská paměť je krátká, a co bylo tak dávno si neumíme ústní tradicí zprostředkovat. Touto pamětí lze zachytit maximálně tak prudérii viktoriánské doby. Nám se ale potom zdá, že to tak bylo i vždy předtím.
Ta viktoriánská upjatost se rozvolňovala poměrně pomalu. Úplně ji rozmetala až sexuální revoluce v šedesátých letech minulého století. Jak vidno, sexuální volnost není výmyslem jenom několika posledních desetiletí. Těch revolucí asi bylo víc.

Sukničkář

Je to prostě banda zvířat, která potřebuje co nejvíc malých chlapečků na ošahávání a sexuální zneužívání, proto jsou proti antikoncepci. A zároveň čím více dětí se narodí, tím větší je možnost, že spadnou do jejich nenasytného chřtánu víry a připraví je o rozum. Církev je v dnešní době značně oslabující instituce, protože čím dál tím víc lidí jsou ateisté(zaplať pánbůh :-D ), takže si potřebuje vylepšit svoje zkomírající postavení.

Straka

ad Suknickar: do pekla s tebou neverce...:-))

Anonymous

Rozšíření antikoncepce způsobilo, že pomalu vymíráme a nahrazují nás imigranti z celého světa, většinou méně vyspělí a inteligentní než my. Dovedete si představit, jak to tu bude vypadat za sto let? Romové se tu rozmnoží a k tomu se ještě přidají imigranti z Afriky a přičmoudlí obyvatelé Arabských zemí a Indie.
Budeme poločerná země.
USA spěje do pekla, protože podíl asiatů, židů a bělochů (ti inteligentní) se bude stále snižovat ve prospěch černochů a hispánců.
Barack Obama je první předzvěstí tohoto vývoje. Západní svět, který si vzal příklad z USA, na svou multikulturní politiku avrdě doplatí.
A kvůli antikoncepci tomu nemůžeme nijak čelit. Dřív vyspělí běloší zaldiňovali svět, teď je tomu naopak.
Jestli chcete vidět příklad státu, ve kterém převzali vládu černoši, podívajte se na příklad Jižní Afriky. Z dříve vyspělé země je dnes, 20 let po pádu apartheidu, troska.

pizi

Jak vydis anonyme ani tva hrda arijska inteligence te pred vyhynutim nezachrani. Dostanou te prasky a kusy gumy.

Daga

Pizi naprosto se s tebou ztotožňuji, máš pravdu. Toho zoufale nešťastného anonymního poloboha, bez koulí se podepsat, nemá cenu řešit.

Radek

pizi: Napsat vidiš s tvrdým y, to už je teda tvrdé. Ty se nad sebou zamysli.
A jinak pan anonym má pravdu, to nemůžete popřít.

pizi

Jestli ma pan anonym pravdu o tom pochybuji. Jeho spojovani "kvality cloveka" s rasou je sporne.

Například jeho tvrzení že: nahrazují nás imigranti z celého světa, většinou méně vyspělí a inteligentní než my.

Co myslíte, kde získal statistiky díky kterým něco takového může tvrdit? Pochybuji, že například někdo měří inteligenci a vyspělost imigrantů do ČR. Nehledě na to, že by mě zajímalo jak se taková vyspělost měří a v jakých jednotkách.

Radek

Co třeba zde:
http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality
My v ČR jsme na tom relativně dobře, u nás jsou imigranti většinou z jiných evropských zemí a z Vietnamu, takže jsou na tom s IQ relativně dobře. U nás představují problém hlavně Romové (Mnohem nižší IQ než většinová populace) - a čím nižší IQ, tím je vyšší kriminalita.
Nejmenší IQ mají imigranti z Afriky a Indie, z čehož plynou také problémy a kriminalita, jak správně napsal anonym.

pizi

IQ je dost sporný údaj. Mluví se například o kulturní závislosti testů, apod. IQ je pravděpodobně údaj měřící parametry, které člověk vylepšuje životem v západní společnosti.

Dále pak musíte vyřešit problém, že řeč byla o inteligenci těch, kteří se k nám stěhují a těm IQ nikdo neměří, pokud vím.

Straka

Radku to snad nemyslis vazne..na tohle uz proste musim reagovat. Opravdu si troufnes hodnotit inteligneci mna zaklade genotypu a rasy? Nemyslis si, ze problem bude nejspise v nedostatecne podpore a dostupnosti vzdelani? Nemam ani silu s tebou debatovat dal. Tve kratkozrake a populisticke nazory davaji myslim kazdemu jasny obrazek s kym maji tu cest.

Radek

Řeči o kulturní závislosti testů jsem slyšel už mnohokrát. Existuje ale tzv. g-faktor, který měří všechny složky inteligence. Navíc se zkoušely tzv. cultural-free testy, ale k niemu to nevedlo, rozdíl v IQ byl stále stejný. Mimochodem tyto testy se zkoušely i za socialismu na Romech.
V dostupnosti vzělání to asi taky nebude, v USA mají od 70.let oficiální politiku pozitivní diskriminace (tzv.affirmative action) a k ničemu to nevedlo. Černošská menšina je stále stejně chudá a páchá disproporčně více zločinů, protože jak už jsem psal, kriminalita je nepřímo úměrná IQ.

Chtěl bych se na něco zeptat a přesvědčit vás, že mám pravdu.
Podívejte se na tuhle mapu (můžete ji najít na stránce, na kterou jsem poslal odkaz v minulém příspěvku.)
hhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:National_IQ_Lynn_Vanhanen_2006_IQ_and_Global_Inequality.png
A vysvětlete mi, jak je možné, že státy v Karibiku, na nichž je většinová černošská populace, jsou zakresleny červenou barvou (značí průměrné IQ populace menší než 75). Konkrétně je to pouze Jamajka, Haiti a Malé Antily. Pouze zde a nikde jinde tvoří černošská populace většinu. Co proti tomu lze namítnout?
Není to podmíněno ani ekonomickou vyspělostí, protože na protože v zemích jako je Martinik v Malých Antilách se jim žije poměrně slušně díky turismu.

pizi

Takze podle vas muze byt jedinym faktorem, ktery ovlivnuje namerene IQ na martiniku, rasa? Vylucujete stravu, podnebi, kulturu, socialni priciny...?

Nemam problem s tim uznat ze na martiniku je prumerne IQ 75. Kdyz to zmerili, tak to zmerili. Mam ale problem uznat, ze duvodem je to a to na sto procent a bez pochyb.

pizi

A pak samozrejme doporuceno procist
http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality#Criticism

Daga

Pánové začíná to sklouzávat trochu offtopic. Jsem také zastánce názoru, že IQ je nějaký koeficient a nelze podle něj měřit jak je kdo chytrý. Myslím tím, že jedinec s vysokým IQ se na VŠ bude trápit a neudělá ji a jiný s nižším číslem ji hravě zmákne.
Ty různé průzkumy a statistiky jimiž argumentujete, osobně neberu jako směrodatné. Bůh ví, kdo je vytvořil a jakým postupem. Už vidím nějakého vědce, jak se pachtí do vnitrozemí Konga (nebo podobných míst) a dává negramotnému domorodci vyplnit test IQ. Sám jsem v minulosti na psychiatrii takový test absolvoval a pokud si dobře pamatuji bylo to kolem osm seti otázek. Nepovažuji tedy za technicky možné, aby tyto statistiky byly objektivní. Podle mne se testuje vzorek obyvatel a výsledky se uplatní na celou populaci, podobně jako statistiky sledovanosti určitého TV pořadu apod.
Pokud jsme my bílí nejchytřejší jak někteří tvrdí, proč v historii lidstva figurují úseky, kdy národy arabské nebo čínské atd., např. studovali hvězdy, používali střelný prach, měly rozvinutou kulturu a umění, zatímco běloch, v té době nazývaný barbar, lítal po lesích jak divá zvěř a o civilizaci jaká fungovala kdesi daleko (u hloupějších ras, pro některé) se mu ani nesnilo.
Zároveň prosím ultra pravicově zaměřené jedince, aby se pokusili mírnit. Už z principu mne nikdy bez použití tvrdého násilí, nepřesvědčí o jejich "pravdě". Jsem upřímně smutný, z toho zjištění, že kolem žije nemalé množství lidí takto uvažujících. Z toho vyplývá i můj narůstající strach z globálního konfliktu, protože mi připadá, že dohodě, vzájemnému respektu a pochopení, mezi naší a těmi odlišnými společnostmi, se stále více vzdalujeme.

Radek

Nikdo ale netvrdí, že bílí jsou nejchytřejší. Pokud by ses podíval na tu mapu, zjistil bys, že nejchytřejší jsou východní Asiaté (Čína, Japonsko, Korea, Tchaj-wan). Bohužel to, že Čína není mezi nejbohatšími státy světa, je způsobeno komunisty.
V této souvislosti mě napadlo, že v Číně a Japonsku příslušníky západní kultury považovali za "barbary". Myslím, že tento fenomén se nikde jinde na světě nevyskytoval, všude jinde byli běloši nositeli civilizace a kultury.

Arrhet

Koukám , že se diskuze točí pouze kolem IQ. A co je to tedy to IQ. Je to snad další kritérium pro sestavování žebříčků, aby se lépe soutěžilo? Je vysoké IQ známkou lepšího a šťasnějšího člověka ? A copak není čínský komunista nadprůměrně inteligentní číňan? A proč inteligentní bělochy nenapadlo, že jim antikoncepce ničí genofond? Asi proto že šoustání je pro ně důležitější než zdravá a silná rasa.

dr.ost

Papeženstvo bere použití antikoncepce jako důkaz hříchu. Jestliže podle jejich desatera člověk nehřeší, nepotřebuje pilulku, pesar nebo gumu. Problémem je, že víru v Boha si člověk osvojil až daleko později než sexuální pudy, které jsou nám dány od počátků všem, lidem, zvířatům ba i rostlinám, v zájmu přežití a zachování druhu.

Tak jako papeženci milují bližního svého a nezabijí - a proto pořádali křížové a další jiné výpravy při nichž zdecimovali nejeden národ - stejně tak nepokradou - a proto vyrabovali poklady a kulturní dědictví všude kam přišli - nesesmilní a nepožádají manželky bližního svého - a proto radši požádají bratra.... To co Vatikán káže nemůže žádný rozumný člověk brát vážně, poněvadž neexistuje snad pokrytečtějších nežli těch vatikánských.

Zároveň lze církevní odpor k antikoncepci a potratům brát jako stigma z doby, kdy se Herodés pokusil zabránit početí Ježíše tím, že nechal povraždit v Betlémě a okolí všechna nemluvňata, což byla taky taková anti - koncepce (proti - početí). Prostě stále věří, že v každém novorozenci může být zrozen nový Ježíš, spasitel tohoto našeho hříšného světa, aniž by braly na zřetel výdobytky moderního světa, jako je AIDS, nechtěné otěhotnění dětí a mladistvých, odkládání dětí do baby-boxů ale třeba i ultrazvukové vyšetření s indikací závažných vad plodu.



To, že evropskou bílou civilizaci nakonec rozmělní a rozpustí svým přívalem černé, hnědé a jiné obyvatelstvo, chápu jako historickou odplatu za to, jakým způsobem sme ovlivnili mi jejich životy před několika stoletími, jak sme zlikvidovali spousty národů a civilizací v honbě za mamonem a světovládou, jak sme vyvrátili z kořenů fungující systémy, postavené na jiných hodnotách než je víra v kříž a peníze. Vždyť co jiného je historie bílého muže než jen vraždění, plundrování, ničení a znásilňování všeho, co nebylo dostatečně bílé....

IQ - to je jen výmysl pro ty, kteří musejí mít pocit, že jsou lepší, protože mají IQ vysoké, a mohli tak vytvářet iluzi o lidech cennějších (inteligentnějších) a méněcenných (hloupých, zdegenerovaných, postižených - no prostě fuj...) Ani bych se nedivil, kdyby Inteligenční Kvocient byl překlad pro tzv. I Quality (kvalita Já).Zcela určitě ho vymyslel nějaký fašista a egoista, aby mohl dokázat, že je jedna rasa - ať už germánská, japonská nebo židovská - v průměru lepší než ty ostatní. A jak to nejlépe dokázat než pomocí čísel. Jenže čísla lžou a navíc nejsou až tak podstatná k šanci na přežití. Vždyť jen blázen si s sebou na cestu do pouště místo vody vezme kalkulačku. Takže ÁJ KJÚ FAK JÚ.

Bůh s námi, s kondomy i bez.

pizi

Pochybuji, že rostliny mají nějaké pudy.
Na cestu do pouště je dobré si vzít tolik vody, aby vystačila, což je nutno spočítat.
Historie jakékoliv rasy je zabíjení druhých. Ono je to tak nějak dáno tím, co si lidé spíše zapamatují a co historikové zapíší do svých knih.
Termin "IQ," vymyslel němec William Stern v roce 1912. Rasově to byl žid a musel uprchnout před Hitlerem. Nejdříve do Holandska a pak do USA. Vizte wikipedii.

Daga

Wikipedia agbar! :-)

djezop

Konečně gut koment.Díky dr.oste.

dr.ost

to pizi:

Taktéž o mnoha věcech pochybuji. Pochybovat je koneckonců přirozeností každého rozumného člověka.

Ovšem, i rostliny mají své pudy, ikdyž pro nás "všeznalé" často těžko pochopitelné a hmatatelné. Stejně jako vše živé i ony cítí, vnímají a touží žít a rozmnožovat se, komunikují, trpí nedostatkem a kvetou blahem. Líbí se mi tomu věřit, ikdyž nefandím zrovna plísním.

Na cestu do pouště si s sebou člověk nemusí brát vodu žádnou, stačí jen mít natolik rozvinuté "IQ" aby dokázal přežít, což ovšem běžný Evropan zvládne stěží. Ten to má většinou po 2-3 dnech spočítané.

Můj termín I Quality byla jen taková slovní hříčka z čiré touhy nalézat v zažitých termínech ještě nějaké jiné, i když stejně výstižné nebo dokonce možné. Cožpak výši Inteligenčního Quocientu nelze brát jako měrnou jednotku Kvality Já, popřípadě My....???

Viva Fantazia y Wikipediofilia!!!

pizi

To jste mměl říct rovnou, že vašimi argumenty je fantazie a já bych se neunavoval.

dr.ost

to pizi:
Koukal sem právě na Wikipedii na "pizi" a dočet sem se o vás že neexistujete. Stejně tak jako neexistují nějaké mé argumenty - přidávám vždy a pouze komentáře. Nepasuji se do role Všeználka či rozumbrady, takových se vždy ochotně najde spousty. Chci bavit a chci se bavit. Proto se přímo vyžívám ve stavech jako je nadsázka, lehká ironie, fantazie a hra se slovy. Realitu má stejně každý svou vlastní, ikdyž sou si občas navzájem podobné.
Neberte mne proto vážně a neunavujte se, prosím!!! Koneckonců ani já podle wikipedie neexistuji.

Daga

Ost argumentuje fantazií, pizi wikipedií, nevidím podstatný rozdíl, ostatní řeší IQ a jsem psal o církvi a antikoncepci. Jsem z toho dj Ostiziranym.
Já o koze zbytek o voze = srandy kopec.

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger