Válka je prase, chudák chytré zvíře!

úvodní obrázek
Pokud budeme organizaci OSN považovat za důvěryhodnou, což doufám platí, nezbývá nic víc než vzít na vědomí některá závažná čísla. Počet mrtvých v pásmu Gazy dosáhl na palestinské straně 758! Zdrcující na tom je, že 257 dětí už nikdy nevezme do ruky svou oblíbenou hračku, aby ji ukázaly svým kamarádům.

Jsou mrtví a s nimi 60 žen. Úmyslně vynechávám, oběti na straně Izraele. Jsou zanedbatelné v porovnání s druhou stranou. To je normální když nastoupí silnější proti slabšímu. Jsem cynický, ano. Média a společnost mne naučila, jako většinu z nás.
Válka je jen někde daleko, mrtvoly na obrazovce, či na fotografiích, jsou jiné, všechno je neskutečné, snivé, jako nějaká počítačová hra. Mnozí z nás by se v reálu psychicky zhroutili už první den. Válka v telce a ve skutečnosti, to jako nebe a dudy. Válka je zlá, nedělá rozdíly, bere všechno. Možná je přesnější, že válečníci jsou zlý. Válka je jenom válka a její tvář určují válečníci.

I takové svinstvo jakým bezpochyby válka je, se musí řídit nějakými zákony, aby si člověk alespoň částečně očistil své černé svědomí. Vidí-li válečník znak nějaké humanitární organizace, znamená to: nestřílej, to nejsou vojáci. Tedy pokud to dobře chápu. Izraelci jsou jistě v symbolice zběhlý, přesto začali střílet na konvoj OSN, nakládající potraviny na hraničním přechodu Erez (severní Gaza). Výsledkem jsou dva mrtví a jeden zraněný. Izraelci stříleli i na konvoj snažící se naložit mrtvé tělo palestinského kolegy. Čtvrtého dne v lednu přesunula armáda přes sto Palestinců z důvodu bezpečnosti do jednoho domu v Gaze, aby ho druhý den na cucky rozstřílela. Izraelská vláda toto obvinění odmítla. V té záplavě mrtvol to už ale není podstatné.

Mocný válečník bojuje proti slabšímu. Za svou moc, by měl každý zodpovídat, brát ji jako dar, nezneužívat ji a nesnažit se zadupat protivníka do země. Pokud již propadnu iluzi moci, měl bych její autoritou usilovat o vzájemný prospěch obou zúčastněných stran. Jsme přeci neustále utvrzováni o své moudrosti, přitom kážeme vodu a chlastáme víno.

Na jedné straně Izrael. Historická zkušenost národa je bolestivá, snad proto se dnes jeho válečníci chovají stejně jako jejich nepřítel mnohokrát v historii. Chápu tu jejich paranoiu, ale ne chování. Oko za oko, zub za zub. Viník byl určen, teď už jen zbývá zašlápnout toho červa. Takhle se moudrý nechová.

Na druhé straně Palestinci, nahňácaní na malém území obehnaném ostnatým drátem. Někteří z nich doma na koleně vyrábí rakety, které pak v zoufalství odpalují na Izrael. Říkám "v zoufalství", protože bojovat proti tak vojensky mocnému protivníku, jakým Izrael bezpochyby je, se jinak prakticky nedá. Terorismus a partyzánský styl. Tento způsob boje se týká jen zlomku obyvatelstva, více či méně podporovaného. V rámci hesla "jeden za všechny", za to platí všichni.

Začíná se zdát, že už nejde o Hamas, ale o to, pod rouškou záminky a politické mlhy zlikvidovat co nejvíc Palestinců. Takovéto mocenské chování, sebou do budoucna přináší problém, jež se otáčí proti.
Slabší protivník má ve svých řadách množství nerozhodnutých i nesouhlasících členů svého kmene, což jsou vlastně potencionální spojenci, kteří mají tu moc něco změnit. Bohužel jejich dosavadní zkušennosti nutí ty nerozhodnuté, se rozhodnout a ty nesouhlasící, přehodnotit své názory. Tímto si "vyrábí" nové nepřátele a Izrael si pod sebou podřezává větev.

Ti co si myslí, že jsou lepší a moudřejší, by měli vědět, že vyhrávat nějaké bitvy, neznamená vyhrát válku. V každém zlu je mnoho emocí, ty jsou katalyzátorem krutostí. Krutost na jedné straně je opětována stranou druhou a jsme v tom věčně začarovaném kruhu.

Už od dětství jsem slýchával, zdánlivě jednoduché řešení. Moudřejší ustoupí.

¡Sdílet!

22 komentářů:

Stepan

"Moudřejší ustoupí" Édouard Daladier :)

Daga

Jestli jsem trefil o jakého Štěpána jde, což není vůbec podstatné, děkuji ti za tuto paralelu, pokud jsem dobře pochopil. Pokud jsi ten, kterého myslím, říkám drahý příteli, pokud se pletu, platí vlastně to samé.

Anonymous

A kam ma Izrael ustoupit. Do moře? Naplnil by se tim sen velké části jeho přímých sousedů a většiny arabských zemí.

Straka

Izrael je prase..je to normalni agresor. ktery si odjakziva narokuje uzemi, ktere mu nepatri..

Anonymous

Tak se všichni dobří lidé co to tady čtete spojme a pojme řešit všechny konflikty co jsou na zaměkouli, genocidu v Darfuru a další.. Ne jenom polemizovat, ale přiložit ruku k dílu, kecat dokáže každý. Válek je na světě spousta, a kolik lidí, dětí umírá v Africe podvýživou. Nekupte si jedno cd za 400 Kč a bude to na oběd pro 100 afrických dětí.

Ale na to Vás neužije, jste krmeni tendenčními médii, ze kterých se snažíte vyvozovat netendenční humanistické závěry.

pitlDC

muj netendenční názor milý anonyme je jasnej neni to o tom jestli fandíš Arabum nebo Izraeli, ale že nefandiš zabíjení lidí, nebo ty stovky mrtvol jsou jenom něco jako?

jinak autora znám roky a cd si nekupuje a celkem často přispívá potřebným asi víc než mlčící většina

Arrhet

Poslední věta od anonyma je rozhodně k zamyšlení... Situace v této oblasti nebude ostatně jako téměř vše černobílá, kdo je agresor a kdo oběť je nejspíš těžko rozhodnutelné - patrně jak kdy. Ustavení státu Izrael v této oblasti asi nebylo z dnešního pohledu rozumné, nicméně aktéři pod vlivem atmosféry a okolnosti té doby , to viděli jinak. Druh války jaký se v oblasti vede je ve své podstatě nekonečný. Mezinárodní společenství nenechá padnout Palestinu ani Izrael , takže když to řeknu natvrdo, se tam z vojenského hlediska jen tak přicmrndává. Musí to prostě vyhnít a čekat až je to přestane bavit, k čemuž můžou přispět i Spojené státy zmenšením své vehementní podpory Izraeli.

červ

pro p.Straku,agresor je Bush,tam se shodneme,ale Izrael?????Vrat se na ZŠ...tam Ti to vysvětlí uča na prvním stupni.......P.S vem si hlavně kotátka na vodítko a pošli mi tel.č,nemám Tvoje neu...

Straka

pro p.červa :-) : Tak jsem se zastavil za mou soukromou ucitelkou a ta me rekla toto :

Rok 1947: OSN přijala plán na rozdělení Palestiny, s čímž ovšem arabové nesouhlasili = zabrali území někoho jiného (Palestincu).

Rok 1948: V Tel Avivu byla podepsána deklarace nezávislosti Izraele (podle arabů šlo o jednostranné vyhlášení nezávislosti za podpory OSN).

Izrael pak válčí za podpory především USA s Egyptem, Irákem, Sýrií a dalšími státy, které nezávislost nepřijali.

Rok 1949: Izrael si osvojuje velku část Palestinského území, které i podle OSN mělo patřit Palestině.

V Gaze žije 1,4 mil lidí na velmi malém území. Vládnou zde opravdu špatné podmínky díky zabezpečení ze všech stran Izraelci.

A to mě na tom vadí nejvíc. Nemožnost humanitární pomoci. Nemožnost zahraničních zpravodajů. Nemožnost pomoci těm uvezněným více než 1 mil. lidí. Je to nehumanní a je to zvěrstvo alá Izrael, který se asi rozhodl Palestinskou otázku vyřešit jednou provždy. A s tím nesouhlasím.

15.12009:
Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze, použil prý bíly fosfor !!!!

Citace britských listů - fikce - srovnání:

Aniž bych obhajoval teroristické útoky Hamasu, jen tak mě napadlo, co by asi dělali Libor David a Pavel Mareš, kdyby mezinárodní společenství rozhodlo, že na území Čech vznikne samostatná Romská republika, kterou budou podporovat finančně Spojené státy zbraněmi a částkou 3 miliard dolarů ročně. Do oblasti bývalých Čech západní mocnosti nastěhují všechny Romy ze střední, východní i západní Evropy.

Češi budou deportováni na zbytkovou Moravu (oblast kolem Vsetína), kde jich 10 milionů bude žít natlačeno v táborech bez zaměstnání a na hermeticky uzavřeném prostoru bez povolení ho opustit. Češi budou mít barevně odlišené, "druhořadé" občanské průkazy; občany prvního řádu budou výlučně Romové. Propustky z "pásma Morava" budou vydávat romské správní orgány nové středoevropské Romské republiky. Mezinárodní společenství bude ostře kritizovat český vypjatý nacionalismus a xenofobii

celý článek:
http://www.blisty.cz/art/44671.html

SoTAmARTin

Bohužel zde nelze říct černobíle Izrael je agresor a Palestinci chdáčci. Přesně jak tu zaznělo. Je to tendenční. Války probíhají momentálně na více místech ve světě. Jen tlak médií Vás nutí přemýšlet právě o té jedné. Smrt je smrtí, a je za všech okolností nespravedlivá, pokud jde o nevinné. Ale nevinný jsou i ty stovky tisíc děti, které nemají právo se v dnešním světě dožít ani pěti let. Budeme je litovat? Je vám líto každého zmarněného života na téhle planetě? Je... tak proč za to může zrovna JEN Izrael anebo Palestina, nebo Bush... nemůžem si zato jako LIDSTVO ? Jsme to jen MY a pořád MY, LIDE. Je to v nás, stejně jako láska, tak i zabíjení... Nemá příliš smysl být tendenční. Světlý zítřek a bájný úsvit míru a dostatku pro všechny je jen iluzí. Máme setsakramentský štěstí, že momentálně žijem v míru. Je to však jen otázka času...

Daga

to SoTAmARTin: Pokud se napiji na třešně, prožívám teda větší tlaky, než pociťuji osobně z médií. Přesto pokud se pokusím silně vcítit do situace, že jsem Palestinec, tak vzhledem ke svému věku, žiji pomalu celý život v králíkárně obehnané ostnatým drátem, která mi ani nepatří, přestože stojí na místě, kde už moji předkové měli domovské právo a když se rozhodlo jinak, nebyl jsem ještě na světě. Sena dostávám poskrovnu, na volný výběh můžu zapomenout a když, tak je to mega vopruz. Celej život mně někdo šmíruje s kvérem na rameni a když si chci usrat, musím podat kolkovanou žádost. Mrtvoly a střílení mám pod kůží. Poznal jsem jenom despekt a příkoří od těch co se prezentují jako klaďasové. Pár členů naší rodiny už to má za sebou. Můj hněv a frustrace roste, zároveň s touhou po pomstě a svobodném domově. Tolik let. Můj protivník má kouzelného oslíka "otřes se" a může si tak pořídit spoustu vymakaných hraček na zabíjení. Já mám hovno, a to doslova, náš nepřítel u nás s oblibou sere na podlahu. Až mi fakt hrábne vyhodím se do luftu a pár jich vezmu sebou.

Tak takhle já chápu, demagogicky a tendenčné, pocit běžného Palestince.

Nikdy se neschovávám za lidstvo, moc dobře si dokážu uvědomit, když provedu sviňárnu a sobecky pracuji pouze na svém zlepšení a ne ostatních, to jediné mi zbývá.

V případě těch ostatních světových tragédií se snažím prožívat stejně. Čím více se mi podaří vžít se, tím lépe pochopím a o to víc eliminuju touhu bejt hajzl. Jsem rád, že jsem takový tendenční měkouš, který se zabývá malichernostmi typu: co je v nás, tedy hlavně co je ve mě.

červ

Heeej,vrat se trochu dál,když už se chceš v tom pitvat....Zkus tak 1000let,a raději dál,beztak bude pravda asi jinde.Muj názor je radikální,než-li Imán v mešitě,merendě atp.je mi milejší,pulnoční v Křížovce a hromada mrtvol kdekoliv mimo Staráku!!!

Daga

to červ: Předpokládám že reaguješ na p.Straku, proto se omlouvám za vstup, ale je skutečně dávná minulost tak důležitá pro právě probíhající současnost. Kde bylo Česko v té době? Neexistovalo a ještě dlouho potom. Znamená to, že až si nějaký stát začne Česko nárokovat z důvodu historických, kdy ho vlastnil, že máme sklapnout, zabalit se a odtáhnout? Vždyť vlastně zbývají dvě možnosti. Buď se domluvit na kompromisech, vyhovujícím obou stranám, nebo je beze zbytku zadupat do země. Oni se totiž nikdy nevzdají, jejich pevná víra, jim to nedovolí a v tom případě ten konflikt bude "věčný."

den zítřků

islám vznikl až několik století po kristu je to naprosto netoleratní náboženství ze kterého nemůžeš ani svobodně vystoupit,stejný sračky se páchaly ve jménu kříže,problém je v tom,že nehlásáme to - co musí každý muslim povině ,šířit víru až, nebudou žádní nevěřící a stejným spůsobem jako to činila církev ve středověku-ohněm a mečem.Není šance na smír takto nabízenou ruku oni považují za tvoji slabost a utvrzují se že jsou na správné cestě

Anonymous

Proč ale Izrael obehnal Gazu plotem jak betonovým tak elektronickým? Nevšimli jste si, že od té doby přestaly sebevražedné atentáty v izraeli?

My tady v Evropě jsme zvyklí jednat, když se podepíše smlouva tak platí, není se třeba zabíjet.

Ale na militantní palestince platí pouze tvrdá ruka. Když hamas vyhrál volby, tak chvíli po tom už vyveld své politické rivaly(vůbec nevadí že to jsou také palestinci) z jejich kanceláří z samopalem u hlavy. Je to prostě jednání na které jsou zvyklí a žádné jiné na ně neplatí. Dojednají s váma dohodu, a jak zjistí že už více dohodou nesvedou, tak vás podřežou a dokončí co potřebují.

Přenesme to na sebe a zamysleme se jak by se nám žilo, kdyby jste měli ve vedlejším baráku takové sousedy? Jak by jsme se chovali?

Izrael nemá v Gaze partnera se kterým by mohl jednat, sestavit palestincům stát.

Daga

to den zítřků: Pravděpodobně budete vystudovaný islamista, s dlouhodobými zkušenostmi s pobytem v ortodoxní arabské zemi, přesto nesouhlasím. Povinnost muslimů šířit víru historicky neobstojí v porovnání s katolickou církví.
Není šance na smír takto nabízenou ruku oni považují za tvoji slabost a utvrzují se že jsou na správné cestě.
Uveďte mi prosím nějaký pádný důkaz, který by toto tvrzení dokazoval. Kdyby existovala politická a morální vůle, už dávno jsme je zamáčkli jako štěnici, sílu na to máme. Díky bohu to není možné.

to Anonym (17:11): Dojednají s váma dohodu, a jak zjistí že už více dohodou nesvedou, tak vás podřežou a dokončí co potřebují.
Ano i to se stává, jenže na obou stranách. Teď odpuste, ale jak často "my" si serem do huby?
Říkám že často, máme mezi sebou úplně stejný dobytek jako oni a to je jejich zbraň. Až se budem chovat podle toho co hlásáme, jsou v prdeli, protože jim těžce sfouknem vítr z plachet. Zatím jsme jenom směšní pokrytci a naše "slovo" často hovno znamená.
Omlouvám se za hrubý tón, jsem asi trochu zaujatý, snažím se o soucit se slabšími.

Anonymous

Nejsem studovaný islamista,jen s nimi žiji a to stačí,podívejte se jakou oni mají možnost žít v evropě,\německo.holansko,švédsko,francie\ skus něco podobného u nich pak poznáš a to nemluvim o ženách.Nenechte se zblbnout pseudohumanismem na obou stranách realita je jiná.Češi jsou daleko od toho aby hlásali víru podobným způsobem ale představa,že oni se budou chovat podobně je blábol,vždyť nechtějí znát ani vlastní historii jen iman co řekne je pravda.

dr.ost

to Online hry:

Nikdy sem nebyl dobrý v počtech. Přesto však si myslím, že jestli je smrt jednoho člověka tragédie, musí být smrt milionu lidí asi tak milion tragédií, možná i trochu víc. S citátem Josifa Visarijonoviče Stalina se nemohu ztotožnit, už proto jaký to bylo demagogický hovado.
Jinak s autorem textu souhlasím a hrozně moc si přeji, aby všechny zbraně světa napadla doposud neznámá bakterie živící se převážně velmi kvalitní zbrojařskou ocelí. Bacteria Antimilitarica nebo něco takového.

Anonymous

čus daga,tak je příměří...Je čas slavit? Ještě nám pověz,jako veliký znalec Blízkého východu,jak dlouho vydrží?

Daga

Tvá ironická poznámka o znalci není na místě. Všichni kolem mně jsou studovaní znalci, jak jsem se přesvědčil, to já jsem ten hloupej, co se jen snaží soucítit, což má smysl jen pro mně. Takže již nebudu obtěžovat svými stupiditami.

Příměří nevydrží, chybí vůle nejspíš na obou stranách. Jestli jsou muslimové tak zlý, jak tvrdí většina, mnoho jsme se od nich naučili.

Styl jakým se snažíme muslimům dokazovat, že jsme lepší a moudřejší, ovšem u těch "primitivů" neobstojí, není to pro ně příklad hodný následování. Tedy prolévejme krev a bojujme za "naši" pravdu, mě už stačí "poplakat" si v koutě, má bídná inteligence na víc nestačí.

Pro nás je důležité řešit co bylo před tisíci lety nebo i více. Já si z bídou pamatuji, co jsem měl včera k obědu a mé úsilí se upíná na momentální okamžik, případně kousek do budoucna.

Na závěr si dovolím egoistickou poznámku. Dělá mi dobře, že mně mnozí označují za idealistu, pseudohumanistu a jinde třeba za blba. Lepší než nic. Ámen.

Anonymous

co se děje s představou vyjádřit názor,že rušíte možnost anonymního sdělení? V mém případě jsem tady naposled....

Daga

Taková ztráta, asi to opláču.

Mimochodem možnost anonymních komentářů prozatím zůstává.

Nepochopil jsem spojování anonymního sdělení s vyjádřením názoru. Dvě tolik rozdílné věci a napadlo nás omezit pouze to anonymní sdělení nikoliv vyjádření názoru. To by bylo proti našemu přesvědčení. Mám trochu problém zvyknout si, že mohu třeba teoreticky polemizovat s nějakým "spamovacím robotem" bez označení verze nebo s nějakou věcí beze jména a identity.
Co když teď komunikuji s Vrábelovým Richbackem?
Jsem sobec a názory myček na nádobí, robotů, googlebotů, domácích zvířat či něčeho co lze nazvat "nic", mně až tolik nezajímají.

S případnou polemikou na toto téma pokračujte již prosím zde http://www.noego.cz/2009/01/konec-anonymnich-komentaru.html

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger