Google zastaví sběr dat z bezdrátových sítí

Google se přiznal, že při práci s videokamerou pro Street view, shromažďoval osobní data s okolních bezdrátových sítí. Prý se to stalo náhodou a nashromážděná data budou zničena co nejdříve. Mluvčí firmy v pátek uvedl, že této chyby Google hluboce lituje a všem se omlouvá.

Z bezdrátových sítí byla zachycována uživatelská data ("payload"), jako fragmenty emailů nebo obsah prohlížených webových stránek. Google také přiznal, že ukládal informace o druhu šifrování sítě (WEP, WPA, WPA2), a ke každému názvu sítě (SSID) přiřadil její unikátní adresu (MAC adresa), a oznámil ukončení této činnosti, která nesmí dále pokračovat.


Auto se zařízením na fotografování pro Street View


Za "náhodné" špehování údajů prý může chyba při nastavování skenovacího software. Chybou programátorů se do programu dostal kód z jiného projektu a tak byly bezdrátové sítě analyzovány v plném rozsahu. Zpravidla se jednalo jen o fragmenty uživatelských dat, protože wi-fi přijímač v autě měnil komunikační kanál pětkrát za vteřinu. Šifrovaná data např. pomocí protokolu HTTPS, nebyla zaznamenána.

Nicméně Google bere tento incident velmi vážně a neuzákoně uchovávané údaje zničí a nebude je již dále shromažďovat.

Kritikové v Německu, kteří si stěžovali v souvislosti se službou "Street View" na zásah do soukromí, byli vyslyšeni. Na konci dubna slavilo berlínské Ministerstvo pro ochranu spotřebitelů úspěch a všechny stížnosti občanů museli být vyřešeny ještě před spuštěním této služby.

Ve středu rozhodl Spolkový soud, že jednotlivci bezdrátově připojení k internetu musí svou síť zabezpečit heslem, jako prevenci před zneužitím přístupu třetí strany.


Podle článku ve "Frankfurter Algemeine Faz.net"

¡Sdílet!

2 komentářů:

Unknown
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown

Google nám vidí až doložnice. Musel snížit i výšku z jaké snímá své street view, Ví i nás - čtenářích tohoto článku :-(

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger