Myslím, že se mohu považovat za pivaře. Jedna z mála věcí, které se věnuji prakticky celý život, je popíjení piva. V pořádném pivu je obsažený alkohol. Ten může při dlouhodobém nadměrném užívání, vypatlat mozek. Jelikož se zdá, že i můj mozek by se dal přirovnat k vyjedené spižírně, dokonale zametené a vytřené Savem, rozhodl jsem se zjistit, jak je to se sílou piv, u nás i ve světě, abych se mohl vyvarovat, vyložených dryáků, schopných katapultovat, můj upadající kvocient, mezi láčkovce.
Nejsilnější piva světa a jeho druhy
K mému překvapení je pivovarnictví celá věda a při hledání piv s nejvyšším obsahem alkoholu, jsem obohatil svůj slovník. Třeba v součastnosti nejsilnější pivo na světě Armagedon, skotského pivovaru Brewmaister Brewery, s obsahem alkoholu 65 procent, je tzv. Eisbock.- Eisbock
- je druh německého tradičního speciálního piva původně z Kulmbachu. Výchozím pivním druhem pro výrobu je Doppelbock, který se částečně zmrazí. Obsažená voda se změní v led, ten je následně odebrán, takže zbyde nezamrzlý alkoholický obsah.
- Doppelbock
- nebo také double bock je silnější "bratr" tradičního pivního druhu Bock, který poprvé uvařili mniši z řádu sv. Františka z Pauly. V historii byl doppelbock, s vysokým obsahem alkoholu a cukru, používán mnichy jako "tekutý chléb" během půstu.
- Bock
- je silný ležák původem z Německa. Bock existuje v několika variantách jako maibock nebo Helles Bock, světlejší verze s vyšším obsahem chmele.
Nedaleko od německého Norimberku, jihozápadním směrem, v malém městečku Oberasbach, stojí malý pivovar Schorschbräu. Právě zde se vaří pivo Schorschbock 57, s obsahem alkoholu 57,5 %, které se v říjnu roku 2011 stalo nejsilnějším pivem na světě a dnes mu patří druhé místo. K výrobě jednoho litru této speciality je zapotřebí 30 litrů šestnáctiprocentního piva Bock.
Vysoké náklady se odrazily i v ceně. Bylo vyrobeno pouze 36 třetinkových láhví, každá za cenu kolem 200 eur. Všechny jsou již prodány, takže se tímto nevšedním pivem, bohužel (bohudík) nemohu zlít.
Z téhož pivovaru pochází i Schorschbock 43. Tomuto pivu, s obsahem alkoholu 43 %, náleží třetí místo. Piva Schorschbock 57 a 43 jsou distribuována v třetinkových láhvích, ze světlé kameniny, vlastnoručně očíslovaných a signovaných hlavním sládkem.
Exkluzivní balení Schorschbock 57 |
Georg Tscheuschner založil pivovar v roce 1996. Poslední tři roky je to právě jeho pivovar, který se "pere" o první místo v žebříčku nejsilnějších piv na světě, se skotskými pivovary Brew Dog a Brewmaister Brewery.
Žádného z těchto "zabijáků" jsem logicky nikdy neochutnal. Patřím do jiné sociální vrstvy, takže mé nejsilnější pivo, které jsem dříve relativně často popíjel, byl německý EKU 28 Kulmbacher s pouhými jedenácti "volty" alkoholu, cenově dostupný, pro Čecha stravitelný. První seznámení, "na prase", trvalo čtyři třetinky, pak chvíli euforie, vzápětí přerušená ranou na umakart.
Nejsilnější česká piva
V žebříčku padesáti nejsilnějších piv, podle webu ratebeer.com, nefiguruje ani jediné české pivo.Jestli se chcete cítit jako medvídek, tak by to mohlo jít U Medvídků v Praze. Ve svém minipivovaru vaří pivo s označením X-Beer33, s obsahem alkoholu 12,6 %. Jde o polotmavý ležák, kvasící 200 dní v dubových sudech.
Primátor Rytířský
Zdá se, že nejsilnější světlé pivo v České republice se vaří v pivovaru Náchod. Primátor Rytířsky 21, je s obsahem alkoholu 9 %, nejsilnější světlé pivo u nás.Pivo se vyznačuje medově nasládlou chutí. Unikátní je použití pšeničného sladu při výrobě. Jemnou hořkost v chuti způsobuje vysoký obsah žateckého chmele.
Primátor Double
Další specialitou náchodského pivovaru je tmavé pivo Primátor Double 24, které obsahuje 10,5 % alkoholu.Obsah alkoholu z něho dělá jedno z nejsilnějších piv od roku 1990.
K výrobě se používá 5 druhů sladu, ječného i pšeničného, jejichž poměr je tajný. V jedinečné chuti dominují pražené slady.
V Praze bylo již uvařeno silnější pivo, ale nebylo určeno k veřejné distribuci. Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Podskalské, má vlastní mini pivovar. V něm bylo v roce 2009 uvařeno pivo Podskalský smrtihlav 37 a o rok později Podskalská pusinka 38 s obsahem alkoholu přes 13 procent.
Tmavý speciál z Šumavy
Nedaleko Domažlic se nachází malý regionální pivovar Kout na Šumavě. Pivem zásobuje 35 restaurací, takže žádný moloch pro široké masy. Jejich Koutský tmavý speciál 18°, však obsahuje 8 % alkoholu.Pivní teorie by stačila, teď musím všechny vzorky důkladně ochutnat, abych zjistil, kde mám ještě slabiny, kde je třeba přidat, upravit tréningovou dávku a optimálně vyladit formu. Prostě přistoupit k tomu zodpovědně a neponechat nic náhodě. :-)
0 komentářů:
Okomentovat
Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>, Nápověda