Plzeňský pivo z tanku. Mňam.

pivní etiketaJsou dny, kdy dehydrované tělo aktivuje alarm a začne se dožadovat přísunu oblíbeného zlatavého moku. Nevím přesně jak se to stalo, ale již několik let se specializuji na pivo s Plzně. Jedničkou se stal Plzeňský Prazdroj. Kvalita točené Plzně měla u nás na "vsi" kolísavou tendenci a byl jsem většinou nucen konzumovat lahvové pivo. To jediné mi zaručovalo stálou kvalitu.

Když před pár lety otevřely novou hospodu s Plzní a začalo se chválit tamější pivo, popadla mne zvědavost. Točí tam z tanků hlásili známí a já si vzpomněl na tu tankovou břečku za komančů.

Dočetl jsem se, že původní tanky velikosti 10 -17 hl, plnil kompresor vzduchem a pivo ve styku s ním větralo a časem kazilo a vznikal patok. Dnešní tanky to mají na štěstí vyřešené trochu jinak.



Začalo to v 70. letech v holandských a německých pivovarech, používáním ležatých fóliových tanků tzv. bag in box. Do tanku byl vložen plastikový vak a teprve do něho naplněné pivo. Vzduch z kompresoru, obstarávající potřebný tlak, tak vůbec nepřijde do styku s pivem. Pivo nevětrá a ponechává si stálou chuť a říz.

První tankovnu měla hospoda U Korbele v Plzni v roce 1995 a točila Gambrinus. V letech 96-99 nastává velký boom, který graduje vstupem Radegastu a Velkých Popovic do skupiny Plzeňského Prazdroje. Tanky mají velikost 10hl a od roku 2006 se vyrábí poloviční, pro hospody, kde se tolik nechlastá.

U nás Ve Dvoře mají 10hl tanky, asi chlastáme dost. Pivo má vysokou kvalitu, jídlo bohužel průměr. Vrátím se k pivu. V hospodě slouží 2 party, ta první, Míšova, je bez problémů. Michal ač mladej týpek ví jak na to. Pivo od něj je nejen vynikající, ale i skvěle vypadá. Prvotřídní pěna šlehačkové konsistence a uprostřed dokonce dolík. A to je jeho technika točení v rozporu s návodem od Plzeňského pivovaru. To je každopádně dobře. Michal si nejdřív roztočí pár kusů a pak postupně dotáčí, pivo má hustou pěnu a nepatrné množství bublinek uteče do ovzduší. Říz je potom akorát, tedy aspoň pro mne. Každej to má jinak.

Naproti tomu Jarhead (jméno podle sestřihu amerických mariňáků:-)) točí najednou. Pěna zmizí za chvilku a pivo je moc "ostré", ale i tak výborné. To by bylo, balím a jdu na pivo. Kam? Kam jinam než do Dvora.

Chci vzdát hold nejlepšímu českému pivu i když ho jako první uvařil německý sládek, ale v českém pivovaru.

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger