Nejvýkonnější superpočítače světa - Čína předstihla Ameriku

Ještě pořád okupuje nejvyšší příčku žebříčku TOP 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa, americký superpočítač "Jaguar" pracující pro Národní Laboratoř ve městě Oak Ridge poblíž Knoxville v Tennessee. Toto prvenství, zdá se, je již minulostí. Na první příčce ho již brzy vystřídá čínský superpočítač Tianhe-1A, který je údajně 1,4 krát rychlejší než jeho předchůdce.

V posledním vydání seznamu, pěti set nejvýkonnějších superpočítačů, vycházejícím 1.listopadu, by se měl již Tianhe-1A objevit na první pozici. Jak uvedl tvůrce seznamu Jack Dongarra, pro New York Times, je vysoce nepravděpodobné, že by se během příštího týdne objevil nějaký silnější stroj.


První příčka seznamu od jeho vzniku v roce 1993 doposud patřila americkým počítačům s výjimkou období mezi lety 2002 a 2004, kdy kraloval superpočítač "Earth Simulator" postavený japonskými vědci.

Výkon superpočítače "Tianhe-1A" je podle výrobce Nvidia, stejný jako cca 175 000 notebooků. Uváděný výpočetní výkon procesorů, pohánějících toto "monstrum" je podle LINPACK benchmarku 2,507 petaflopu za vteřinu - jeden petaflop je jedna biliarda (tedy 1015 , jednička a za ní patnáct nul) výpočetních kroků. Pro porovnání, americký "Jaguar" s výkonem 1,75 petafopu a druhý nejvýkonnější superpočítač čínský „Nebulae“ 1,271 petaflopu.

Čínský superpočítač Tianhe-1A


Tianhe-1A pohání moderní technologie, paralelním spojením 7168 grafických procesorů GPUs NVIDIA® Tesla™ M2050 a 14336 vícejádrových  procesorů CPUs. Toto spojení umožnilo snížit o polovinu množství podlahové plochy potřebné k instalaci superpočítače.

Při zachování stejného výkonu, za použití pouze procesorů CPU by jich bylo potřeba přes 50 000, což znamená spotřebu přes 12 megawattů, zatímco spojení GPUs a CPUs dohromady spotřebuje jen 4,04 megawattů. Rozdíl ve spotřebě je schopen pokrýt roční spotřebu více než 5000 domácností.

Zařízení je umístěno v čínském Národním centru superpočítačů (National Supercomputer Center) ve městě Tianjin.

Nejrychlejší superpočítač v Evropě se nachází ve Výzkumném centru Jülich v Německu. Výkon přesahuje 1 petaflop což je výkon zhruba 50 000 moderních PC. Superpočítač se jménem "Jugene" se využívá k vědeckým simulacím. Je umístěn v 72 skříních, rozměrů telefonní budky, chlazených vodou.

Samotný počítač spotřebuje 2,2 megawattů elektrické energie, a celá počítačová hala pak 5,3 megawattů, asi tolik co vyprodukuje jedna velká větrná elektrárna. Systém IBM ze série "Blue Gene" disponuje kapacitou 144 terabyty operační paměti, což je přibližná kapacita 150 000 moderních pécéček.

Nejvýkonnější superpočítač Evropy "Jugene"

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger