Cover verze skupiny Ministry a jejich původ

Přestože americká industriální skupina Ministry ukončila oficiálně svou činnost americko-evropským turné v roce 2008, rozhodně to neznamená, že se kolem skupiny nic neděje. Frontman a zakladatel Ministry a Revolting Cocks, Al Jourgensen však, jak se zdá do důchodu neodešel a našel zalíbení ve vytváření remixů původních skladeb Ministry a cover verzí. Důkazem budiž několik posledních alb, namátkou Cover Up (2008) či Undercover (2010).
Ostatně to není nic nového. Již v roce 1996 kdy vyšlo album Filth Pig, realizovala skupina cover verzi slavné písně "Lay Lady Lay" od Boba Dylana nebo o sedm let později (2003) píseň "The Light Pours Out Of Me" od skupiny Magazine, která vyšla na albu "Animositisomina". V roce 2007 vzdávají Ministry poctu skupině The Doors a zařazují na své studiové album "The Last Sucker" jejich píseň "Roadhouse Blues".

V březnu roku 2008 vychází album "Cover Up" kde již nalezneme pouze cover verze písní, jak říká sám Jourgensen, spolu spiklenců. Jde o předělávky skladeb slavných skupin, které ovlivnili nejen skupinu Ministry, ale celou rockovou hudební scénu, včetně již v minulosti realizovaných cover verzí, "Lay Lady Lay" a "Roadhouse Blues".

Ministry - Cover Up (2008)
Seznam skladeb
  1. Under My Thumb - (The Rolling Stones)
  2. Bang a Gong - (T.Rex)
  3. Radar Love - (Golden Earring)
  4. Space Truckin' - (Deep Purple)
  5. Black Betty - (Lead Belly)
  6. Mississippi Queen - (Mountain)
  7. Just Got Paid - (ZZ Top)
  8. Roadhouse Blues - (The Doors)
  9. Supernaut - (Black Sabbath)
  10. Lay, Lady, Lay - (Bob Dylan)
  11. What a Wonderful World - (Louis Armstrong)

Původ písní
Hned první předělaná píseň alba, "Under My Thumb",  od rockových veteránů The Rolling Stones byla 3.prosince 2008 nominována na cenu "Grammy Award v kategorii "nejlepší metalový počin. K mému zklamání nakonec cenu získala Metallica se skladbou "My Apocalypse". Originální verzi skladby natočili Rolling Stones v roce 1966 jakou součast alba "Aftermath".

Další předělávka je skladba "Bang a Gong" od anglické rockové skupiny z 60. let Tyrannosaurus Rex. Původně folk rocková skupina v čele s Marc Bolanem, jejíž členem byl také perkusista Steve "Peregrin" Took, končí fiaskem, a pro neshody, následným vyhazovem Tooka. Steve Took si po nějakém čase vybírá dráhu drogového dealera, což ho později přivede do hrobu. S novým perkusistou Michaelem Finnem se na počátku 70.let kapela přejmenuje na T.Rex, stává se slavnou a de facto zahajuje éru glam rocku.

Píseň "Radar Love" je původně z alba "Moontan"  od holandské rockové skupiny Golden Earring (původní název Golden Earrings byl v roce 1969 zkrácen) původem z Haagu. Skupinu založil George Kooymans a jeho známí ze sousedství Rinus Gerritsen. V té době jim bylo 13 a 15 let! Kapela doposud prodala miliony alb po celém světě. Píseň "Radar Love" převzaly, mimo kapely Ministry, také R.E.M., Def Leppard, Blue Man Group, U2 a další.

Další počin "Space Truckin" pochází od legendární anglické hardrockové skupiny Deep Purple vydané na albu Machine Head z roku 1972.

Původem velmi stará píseň "Black Betty" složil americký folk and blues multiinstrumentalista Lead Belly, původním jménem Huddie William Ledbetter. Žil v letech 1888 - 1949. Slavná píseň zazněla v mnoha filmech, TV pořadech, videohrách a reklamách.

Originál písně "Mississippi Queen" pochází od americké hardrockové skupiny Mountain z jejich debutového alba "Climbing!" vydaného v roce 1970. Jednu ze slavných cover verzí této skladby zrealizoval v roce 2005 také Ozzy Osbourne.

Další v pořadí je cover verze písně "Just Got Paid", původně od amerických rockerů ZZ Top. Je součástí jejich druhého alba "Rio Grande Mud" z roku 1972.

Slavná skupina 60. let The Doors, inspirovala Ministry k další cover verzi "Roadhouse Blues", která již zazněla na jejich dřívějším albu "The Last Sucker". V originále vyšla v roce 1970 na albu "Morrison Hotel" skupiny The Doors.

Píseň "Supernaut" stvořili původně britští Black Sabath na jejich čtvrtém albu "Black Sabath Vol. 4".

Snad každému známá píseň "Lay Lady Lay" zazněla jako cover verze skupiny Ministry již podruhé. Poprvé na jejich albu "Filth Pig". Je zřejmé, že Al Jourgensen je fanouškem takové legendy, kterou Bob Dylan bezesporu je. Originál pochází z jeho alba "Nashville Skyline" z roku 1969. Tato slavná píseň se dočkala mnoha dalších cover verzí, namátkou od Cher, Neil Diamond, The Everly Brothers, Richie Havens a další.

Poslední písní alba "Cover Up" je má oblíbená píseň "What a Wonderful World" od Louise Armstronga z roku 1967.

Dalším albem na kterém se Ministry vyřádili při úpravách známých písní je "Undercover" z roku 2010. Mimo několika skladeb původních písní skupiny opět znějí cover verze osvědčených skupin a hudebníků jako Black Sabbath,, ZZ Top a Rolling Stones. Nově se na albu objevují cover verze Jima Hendrixe, Amy Winehaus a AC/DC.


Ministry - Undercover (2010)
Seznam skladeb
  1. Iron Man - (Black Sabbath)
  2. Stranglehold - (Ted Nugent)
  3. N.W.O. - (Jourgensen, Barker)
  4. Stigmata - (Jourgensen)
  5. Purple Haze - (Jimi Hendrix)
  6. Paranoid - (Black Sabbath)
  7. Thunderstruck - (AC/DC)
  8. Sharp Dressed Man - (ZZ Top)
  9. Jesus Built My Hotrod - (Jourgensen, Haynes, Barker, Rieflin, Balch)
  10. Rehab - (Amy Winehouse)
  11. Everyday is Halloween - (Jourgensen)
  12. Paint It Black - (The Rolling Stones)
  13. Khyber Pass - (Jourgensen, Raven, Victor)

Původ písní
Jako první "Iron Man" od osvědčených Black Sabath. Píseň z jejich alba "Paranoid" se původně jmenovala "Iron Bloke", později ji Ozzy Osbourne přejmenoval na nynější název "Iron Man".

Originál písně "Stranglehold" spatřil světlo světa v roce 1975 kdy hudebník, skladatel a aktivista Ted Nugent vydal první sólové album.

Kdy by neznal "mimozemšťana" a geniálního kytaristu Jimi Hendrixe.  Další coververze na albu pochází od něho. Píseň "Purple Haze" nahrál v roce 1967 a stala se archetypem písně uživatelů psychadelických drog v 60. letech.

Další cover verzi není také třeba dlouze představovat. Skladba "Paranoid" je jednou z nejznámějších od Black Sabbath.

Poprvé máme možnost slyšet australskou hardrockovou skupinu AC/DC v podání Jourgensenovo party "Ministry". Celosvětově úspěšný hit "Thunderstruck" z alba "The Razors Edge" mi zde osobně zní poněkud divně.

A máme tu opět kovboje z Texasu ZZ Top. Tentokrát Ministry předělali skladbu "Sharp Dressed Man" z alba "Eliminator" z roku 1983.

Zvláštní pozornost si zaslouží píseň číslo 11 "Rehab". Původní píseň od anglické soulové zpěvačky Amy Winehaus pochází z jejího druhého studiového alba "Back to Black" které vyšlo v roce 2006 v Británii a o rok později v USA. Ministry ji předělali téměř k nepoznání a zní trochu jako parodie. Rychlost s jakou se valí dopředu si nezadá s množstvím drog, které stihla Amy Winehaus "sjet" za svůj život. Na závěr skladby slyšíme, pravděpodobně Jourgensena, vypít láhev čehosi na ex a následně hlasité krknutí. Je fakt, že v chlastu a spotřebě drog se může Amy od Jourgensena lecčemu přiučit.

Poslední cover verze na albu "Paint It Black" je předělávkou stařičké písně od Rolling Stones. Vyšla v roce 1966 na albu "Aftermath". Z tohoto alba je to již druhá cover verze, kterou Ministry udělali.

Současný hudební průmysl je cover verzemi doslova zamořen a některé jsou tak špatné, že původní verze doslova urážejí. Naštěstí v případě Ministry to tak zlé není. Na albech "Cover Up" a "Undercover" sice nalezneme slabší kusy, ale rozhodně ne vopruzy nevalné úrovně. Osobně považuju Joungersenův přístup při tvorbě cover verzí za osobitý, který nepostrádá nadhled, zábavnou ironii i respekt k jeho vzorům. Mými favority jsou jednoznačně "Rehab", "Black Betty", "Just Got Paid" nebo"What a Wonderful World" a "Roadhouse Blues".

Přeji příjemný poslech.

Ministry - The Last Sucker (video)

¡Sdílet!

0 komentářů:

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger