John Demjanjuk - vrah z Treblinky

John Demjanjuk
Vlastním jménem Ivan Demjanjuk se narodil 3.4.1920 v Dubowije Makarensy na Ukrajině. Za 2.světové války sloužil jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Treblinka. V roce 1952 odešel do USA kde také později (1958) obdržel občanství.

Dozorce přezdívaný "Ivan Hrozný" byl v roce 1986 vydán do Izraele a o dva roky později odsouzen k trestu smrti za údajnou účast na Holokaustu a zodpovědnost za smrt 29000 lidí.

V roce 1993 se Demjanjuk vrátil do Spojených států, protože se izraelskému Nejvyššímu soudu nepodařilo dostatečně prokázat jeho vinu. Nic až tak divného, po těch letech.
V roce 2001 proti němu v USA bylo znovu zahájeno stíhání a o dva roky později byl úřady zbaven občanství. Proti tomuto rozhodnutí se Demjanjuk odvolával až do roku 2008 kdy bylo s konečnou platností zamítnuto.

Státní zástupce mnichovské prokuratury na něho letos 10.března vydal zatykač, za účast napomáhání vraždě 29000 vězňů koncentračního tábora. Demjanjuk měl být deportován do NSR a v pondělí dorazit do Mnichova. Jenže včera večer obdržel americký nejvyšší imigrační soud od Demjanjukova právníka Johna Broadleye naléhavou žádost o odklad a po zvážení žádosti a zprávy Úřadu národní bezpečnosti. Žádosti vyhověl a deportaci zastavil.

Absolutní konečná

V žádosti, mimo jiné, sám Demjanjuk tvrdí, že poslat starého nemocného člověka do Německa a vystavit ho procesu, by bylo nelidské mučení. Asi mu i paměť špatně slouží a zapomněl na svá mladá léta v Treblince. Demjanjukova rodina rozhodnutí soudu přivítala, jejich "roztomilý" dědeček (89) trpí ranou formou rakoviny krve a chronickým onemocněním ledvin. Je fakt, že vůbec poprvé v USA, prohlásil úřední lékař imigračního úřadu, který Demjanjuka vyšetřoval, že by cestu z Clevelandu do Mnichova nemusel přežít.

Je příjemné vědět, že v lidech ještě třímá soucit a slitují se nad starcem, na druhou stranu se zdá být vysoký věk dobrý důvod jak se vyhnout spravedlnosti a odpovědnosti za své dřívější konání. Zdaleka to není první případ. V případě Demjanjuka už bude nejspíš rozhodovat ten "nadpozemský" soud. Boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě.

EDIT 25.4.2009
O zdravotním stavu Demjanjuka se vynořili nové spekulace a vypadá to, že starý pán hraje jen habaďůru, aby se vyhnul zodpovědnosti. Server Cleveland.com zveřejnil video, amerického imigračního úřadu, údajného nacistického zločince, které rozhodně nenasvědčuje tomu, že je Demjanjuk ve velmi špatném stavu. Naopak se zdá, že na svůj věk (89) se mu vede poměrně dobře, což je také vidět při nastupování do auta. Podle státního zástupce video ukazuje, že by Demjanjuk měl být do Německa přeci jen deportován.

U.S. Bureau of Immigration and Customs Enforcement video of John Demjanjuk

¡Sdílet!

2 komentářů:

Michal Chocholatý

Pozor!!! John Demjanjuk byl v osmdesátých letech souzen v Izraeli v souvislosti s podezřením, že byl za války obávaným Ivanem Hrozným z Treblinky. Trestu smrti se vyhnul objevením nových okolností, které hovořily o tom, že nemohl být v průběhu let 1942-1943 v Treblince, když byl v témže období strážným v táboře stejného typu Sobibor! Nejnovější důkazy, na základě kterých má být Demjanjuk deportován do Německa k soudu, vycházejí z obžalby vystavěné na jeho zločinech spáchaných v Sobiboru, ne v Treblince.
Michal Chocholatý
www.treblinka.cz

Daga

Děkuji za upřesnění, je to jak píšete. Musel jsem to přehlédnout. Dík.

Okomentovat

Můžete použít některé značky HTML, jako například <b>, <i>, <a>,  Nápověda

Hledat

 

DC Bublina v síti

Qwimbyho sloupek

Qwimby je nájemný zabiják, ze staré školy, s neomylnou muškou. Svou práci si nebere osobně, a v duchu jeho vlastního hesla: "Jeden výstřel, jedna mrtvola, jedna odměna", kráčí vpřed od jednoho kšeftu ke druhému a ještě stačí prohodit některé ze svých "hlubokých mouder."

Nové články

DC Bublina © 2012 obsah volně šiřitelný s uvedením zdroje | Články: RSS | Pohání: Blogger